«Έτσι καταργεί το αυτοδιοίκητο το νομοσχέδιο»

Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος εξήγησε που ακριβώς διαφωνεί η Ομοσπονδία με το νομοσχέδιο.
Ο κ. Γκιρτζίκης ανέλυσε πως με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ακυρώνει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αφού όπως τόνισε η ο πειθαρχικός έλεγχος θα βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας.
«Η ΕΠΟ είναι πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA, το οποίο ισχύει για όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Κατ’ αρχάς να ενημερώσω ότι ο κ. Ινφαντίνο δεν κατάφερε να έρθει αλλά ζητάει από τον Υπουργό να έρθει αύριο μεταξύ 10 με 2, ώστε να έχει μία συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει.
Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι αρκετός για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Για όσο χρόνο έχω, να πω επιγραμματικά ότι στο άρθρο 15 που μιλάει για το αυτοδιοίκητο, καταργείται το δικαίωμα της ΕΠΟ να ρυθμίζει τα θέματα που την αφορούν, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης όλων των προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο σημαίνει η θέσπιση κανονισμών και η διεξαγωγή αγώνων καθώς και ο πειθαρχικός έλεγχος να βρίσκονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας χωρίς να εμπλέκεται η Πολιτεία.
Στην Πολιτεία εμπίπτει η Ψήφιση κανόνων τήρησης της δημόσιας τάξης, επιβολής ποινών σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών καθώς και ο έλεγχός τους και η εποπτεία της σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα, εργασιακών σχέσεων κλπ. Αυτονομία σημαίνει οι κανονισμοί του αθλήματος που δεν μπορούν να υπάγονται στην Πολιτεία.
Δεν γίνεται να λαμβάνονται διοικητικά μέτρα εναντίον ΠΑΕ καθώς η πειθαρχική εξουσία πηγαίνει στον Υφυπουργό. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στα κόμματα», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Σχετικά άρθρα