Αυτά άλλαξε στο νόμο ο Κοντονής

Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ψήφισε επί της αρχής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις”. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή” με FIFA και UEFA ωστόσο με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις δεν αλλάζει το πνεύμα και η ουσία του νόμου.
Άρθρο 15
Για το άρθρο 15, που προβλέπει την κατάργηση της εξαίρεσης της ΕΠΟ από κάποιες διατάξεις (αυτοδιοίκητο) η πολιτική βούληση είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αποδοχή της πρότασης της Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) για αναφορά στην αυτοδιοίκητη λειτουργία της ΕΠΟ στην αιτιολογική έκθεση.
Τι αναφέρει: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ».
Άρθρο 1
Επιβολή προστίμων για πρόκληση επεισοδίων και ρατσιστικές συμπεριφορά: Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται κατόπιν έκφρασης γνώμης της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΑΒ. Αν η υπουργική απόφαση αφορά διακοπή πρωταθλήματος ή αποκλεισμό έδρας θα λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με την ΕΠΟ και την γνώμη της ΔΕΑΒ. Για αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η απόφαση θα λαμβάνεται κατόπιν διαβούλευσης με τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω απαγόρευσης το ανώτατο πρόστιμο των 25 εκ. ευρώ θα επιβάλλεται από τον αρμόδιο υπουργό και ανάλογα με τη βαρύτητα.
Άρθρο 5
Επιβολή ανταποδοτικού τέλους 1-3% επί των εισπράξεων από τα εισιτήρια αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) για την κάλυψη της κρατικής δαπάνης της συμμετοχής των δικαστικών λειτουργών σε πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα: Εξετάζεται η αναβολή της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου για μια διετία.
Αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων: Θα εκδίδονται εντός δέκα (10) ημερών.
Άρθρο 7
Υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει αμελλητί στον Υπουργό τις εκθέσεις από UEFA και FIFA για “ύποπτους” αγώνες. Έγινε δεκτό το αίτημα της ΕΠΟ να ενημερώνεται για πληροφορίες που λαμβάνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
– Απόρριψη της πρότασης από “Το Ποτάμι” να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες να αγωνίζονται σε γήπεδα που δεν έχουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης αλλά κεκλεισμένων των θυρών.
– Η απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε λόγω πληροφοριών για χειραγώγηση δεν θα λαμβάνεται μονομερώς αλλά σε συνεννόηση με τη Super League και τις ομάδες

Σχετικά άρθρα