Οισοφάγος Barrett και γενικές διατροφικές οδηγίες

<p><strong>Γράφει η <span class="k2Author">Kαλημέρη Κ. Ευσταθία, MSc Κλινικός Διατροφολόγος</span> στο diatrofi.gr<br /></strong></p>
<p><strong>Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;</strong></p>
<p>"Είναι η αλλαγή που υφίσταται ο ιστός που εντοπίζεται στο κάτω τμήμα του οισοφάγου, συνήθως σαν αποτέλεσμα από επαναλαμβανόμενη καταστροφή του εσωτερικού του οισοφάγου".</p>
<div class="k2FullText">
<p>Η κυριότερη αιτία είναι η μακροχρόνια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στόμαχου. Αλλαγές στον ιστό του οισοφάγου μπορούν να αποτελέσουν την πρόδρομη κατάσταση που θα εξελιχθεί σε καρκίνωμα γνωστό σαν "αδενοκαρκίνωμα".</p>
<p><strong>Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του οισοφάγου Barret;</strong></p>
<p>Οι διατροφικές συστάσεις είναι παρόμοιες με αυτές της Γ.Ο.Π και του χρόνιου στομαχικού καύσου. Σε γενικές γραμμές ένας ασθενής με Barrett οισοφάγο ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή στηριζόμενη στη Μεσογειακή διατροφή με συγκεκριμένες αλλαγές, απαγορεύσεις ή τροποποιήσεις. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε πληθώρα δημητριακών και σπόρων, άπαχων κρεατικών, αλκαλικών φρούτων και λαχανικών, πουλερικών και ψαριών. Εννοείται πως πρέπει να καλύπτονται οι ΣΗΠ (συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).</p>
<p><strong>Βασικοί περιορισμοί</strong></p>
<p>Μερικά τρόφιμα μπορούν να ενοχλούν κάποιους ασθενείς και κάποιους όχι. Γενικά, τρόφιμα τα οποία μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή των οξέων και να φλεγμαίνουν το κατώτερο μέρος του οισοφάγου όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, grapefruit), οι ντομάτες, ο ανανάς, τα πικάντικα ή ακόμη και το τσάι, καλό είναι να αποφεύγονται.</p>
<p>Ο ασθενής πρέπει να κρατάει ημερολόγιο καταγραφής του τι καταναλώνει ημερησίως οπότε σε περίπτωση έντονων συμπτωμάτων να ανακαλέσει την τροφή που τον ενόχλησε. Η συνύπαρξη του στρες μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση με ένα έντονο επεισόδιο έξαρσης.</p>
<ul>
<li>Ποια τρόφιμα αυξάνουν την έκκριση των οξέων</li>
<li>τρόφιμα ή υγρά που περιέχουν μέντα</li>
<li>σοκολάτα ή σοκολατούχα προϊόντα, αλκοόλ, τρόφιμα και ροφήματα με καφεΐνη (αυτά επιπλέον χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα)</li>
<li>τρόφιμα τα οποία είναι πολύ λιπαρά, π.χ. τηγανητά, γαλακτοκομικά πλήρη, fast-food, λιπαρές ύλες γενικά</li>
<li>έτοιμες σούπες ή κονσέρβες</li>
<li>ανθρακούχα (προκαλούν επιπλέον διάταση στομάχου)</li>
<li>η ζάχαρη, ιδιαίτερα στη μορφή σιροπιού, μαρμελάδας, μελιού , σιροπιαστά γλυκά</li>
<li>Σφολιάτες ζεστές ή σε συνδυασμό με υγρό στοιχείο.. Π.χ. πίτσα με cola, πίτα με χυμό ή γάλα, κέικ με γάλα ή τσουρέκι με γάλα…</li>
</ul>
<p><strong>Τι πρέπει να αποφεύγετε επιπλέον</strong></p>
<ul>
<li>Αποφύγετε τα μεγάλα και λίγα γεύματα (στοχεύετε στα μικρά και συχνά γεύματα)</li>
<li>Μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα για τουλάχιστον 2 ώρες</li>
<li>Σηκώστε σε κλίση το κρεβάτι σας (60 μοίρες)</li>
<li>Μην πίνετε νερό παράλληλα με το γεύμα. Τουλάχιστον 1 ½ ώρες μετά το γεύμα</li>
<li>Μην χρησιμοποιείτε καυτερά μπαχαρικά</li>
<li>Μην καταναλώνετε ζεστό φαγητό. Όχι ακραίες θερμοκρασίες (όχι καυτά, όχι παγωμένα)</li>
<li>Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή</li>
<li>Καθιερώστε το 3 ωρο στη διατροφή σας</li>
<li>Ελέγξτε και για τυχόν διατροφικές αλλεργίες (Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα)</li>
<li>Μην καπνίζετε</li>
<li>Μην καταναλώνετε αλκοόλ</li>
</ul>
<p><strong>Παχυσαρκία και οισοφάγος Barrett</strong></p>
<p>Αν το βάρος του ασθενούς είναι πάνω από το φυσιολογικό, ενδείκνυται η απώλεια βάρους για μείωση της επιβάρυνσης που δέχεται ο οισοφάγος. Επιπρόσθετα επιβάλλεται η μείωση της πίεσης των εντοσθίων προς τα πάνω και του διαφράγματος λόγω ενδο-κοιλιακού λίπους. Όσο το βάρος πλησιάζει στο φυσιολογικό τόσο μειώνεται η συμπτωματολογία.</p>
<p><strong>Τι μπορεί να επιλέξει ο ασθενής με οισοφάγο Barrett;</strong></p>
<p>Άπαχο κρέας, χωρίς πέτσα στήθος κοτόπουλου, ψάρια άπαχα, ασπράδια αυγών, γλυκά μήλα και μπανάνες, πεπόνι, αβοκάντο, άπαχο γάλα και κατσικίσιο τυρί, λαχανικά (εκτός ντομάτας, κρεμμυδιού, σκόρδου, πιπεριάς μαγειρεμένης), ρύζι, πουρέ πατάτας ή γλυκοπατάτας( έχει αντιαναγωγικές ιδιότητες η γλυκοπατάτα μαζί με το χαρούπι), βρώμη, μακαρόνια.</p>
<p>Μπορούν να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα του καφέ, χαλαρωτικό τσάι από βότανα όπως Rooibos ή χαμομήλι που δεν περιέχουν χρώματα, πρόσθετα ή συντηρητικά, παπάγια που εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου αλλά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Το πλιγούρι βρώμης, φαίνεται να μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της καούρας, ενώ η εναλλακτική ιατρική προτείνει Aloe vera που μπορεί να προάγει την επούλωση του βλεννογόνου όλου του πεπτικού σωλήνα.</p>
</div>

Σχετικά άρθρα