Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στρατούλης: Απαραβίαστες παραμένουν οι 4 κόκκινες γραμμές μας στα εργασιακά
Στρατούλης: Απαραβίαστες παραμένουν οι 4 κόκκινες γραμμές μας στα εργασιακά thumbnail

Στρατούλης: Απαραβίαστες παραμένουν οι 4 κόκκινες γραμμές μας στα εργασιακά

Με 4 κατηγορηματικά «δεν», μιλώντας στο ρ/σ «στο Κόκκινο» και τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη – Τζούλυ Τσίγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται καμία κυβερνητική υποχώρηση στα θέματα του ύψους των μισθών, της 13ης σύνταξης, των κύριων και επικουρικών συντάξεων.


Ο κ. Στρατούλης αποσαφήνισε, επίσης, ότι τα θέματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο υπό εξέταση και διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην οριστικοποιηθεί σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, το πολυνομοσχέδιο.


Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι:


ΠΡΩΤΟΝ, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης μισθών, αλλά ήδη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει αποστείλει στους αρμόδιους φορείς το σχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.


ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ισχύει στο έπακρο η κυβερνητική δέσμευση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, σε όσους λαμβάνουν ποσά κάτω των 700 ευρώ. Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η δέσμευση αυτή θα θεσμοθετηθεί και τυπικά προς το τέλος του φθινοπώρου, δηλαδή λίγο πριν χορηγηθεί η 13η σύνταξη.


ΤΡΙΤΟΝ, ούτε μειώνονται, ούτε πρόκειται να μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις, καθώς ο ίδιος ο κ. Στρατούλης δεν έχει υπογράψει, ώστε να εφαρμοστούν το νομοθετήματα της μνημονιακής περιόδου (3863 και 3865) που προέβλεπαν την εν λόγω δυσμενέστερη εξέλιξη.


ΤΕΤΑΡΤΟΝ, δεν μειώνονται άλλο οι επικουρικές συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση αναστέλλει επ' αόριστο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ο κ. Στρατούλης υπενθύμισε ότι βάσει αυτής οι επικουρικές θα μειώνονταν έως και 90%, ξεκαθάρισε όμως πως για την κυβέρνηση δεν νοείται τέτοιο ζήτημα.


Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι δεν επίκεινται μειώσεις ούτε στις λεγόμενες «υψηλές επικουρικές» καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, έπειτα από έξι διαδοχικές μειώσεις δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές.


«Από τα 252 ευρώ, ο μέσος όρος έπεσε στα 180 και αν ληφθούν υπόψη κάποιες κρατήσεις, στην ουσία κάτω και από τα 170 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.


Ερωτηθείς για τις πρόωρες συντάξεις, ο κ. Στρατούλης είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να περιορίσει ορισμένες ακραίες καταστάσεις» οι οποίες, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζουν κυρίως διαδικασίες εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ. «Πρόκειται για καταστάσεις που στερούν πολλούς πόρους από τα ταμεία» είπε ο κ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι εκπονείται ήδη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα.


Δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν πρόωρες συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά, αναπήρων και ατόμων με «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο κ. Στρατούλης.


Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής του «Κόκκινου» Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό από πού προήλθε ο «καταιγισμός» δημοσιευμάτων που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να απεμπολήσει τις προαναφερθείσες «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά. Ο κ. Στρατούλης «συμμερίστηκε» την απορία, απαντώντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο «κέντρο» διοχέτευσε πληροφορίες που κινούνται στον αντίποδα των κυβερνητικών προθέσεων.


avgi.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X