Αλλάζει το τοπίο στα τηλεοπτικά της Primera Division

Νέο τρόπο για την κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ισπανία, ανακοίνωσε η ισπανική ομοσπονδία, μια εξέλιξη που δείχνει ζημιώνει τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ευνοώντας τις μικρότερες ομάδες.
Συγκεκριμένα, με τον νέο αυτόν τρόπο, αφαιρείται η δυνατότητα από τις ομάδες να διαπραγματεύονται μόνες τους το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, όπως έκαναν μέχρι τώρα οι δύο “γίγαντες” της Primera Division, λαμβάνοντας ποσά που έφταναν μέχρι και τα 150 εκ. ευρώ, τα τριπλάσια δηλαδή από όσα επαιρναν οι μικρότερες ομάδες.
Στο εξής το 50% των τηλεοπτικών θα το μοιράζονται ισόποσα οι 20 ομάδες της Primera. Το υπόλοιπο 50% θα μοιράζεται με βάση άλλα κριτήρια, όπως οι βαθμολογικές θέσεις των πέντε τελευταίων ετών, το κέρδος που φέρνει η κάθε ομάδα στην Λίγκα αλλά και την παγκόσμια απήχηση της κάθε ομάδας.
“Το παρόν διάταγμα έχει ως στόχο να τερματίσει τις τεράστιες ανισορροπίες που έχουν τα εισοδήματα των ομάδων του πρωταθλήματος”, είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Ιγνάσιο Βερτ.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Μιγκέλ Καρδενάλ, πρόσθεσε: “Ήταν απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, η Ισπανία δε θα χάσει έδαφος συγκριτικά με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα. Είναι μια ιστορική μέρα για το ισπανικό ποδόσφαιρο”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Χαβιέρ Τέμπας τόνισε: “Ένα νέο πρωτάθλημα γεννιέται, κάτι που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Μια νέα ιστορία αρχίζει για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ισπανία”.

Σχετικά άρθρα