Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξέλιξη: Οι δικαστές απαγορεύουν στους δανειστές να μειώνουν συντάξεις
Εξέλιξη: Οι δικαστές απαγορεύουν στους δανειστές να μειώνουν συντάξεις thumbnail

Εξέλιξη: Οι δικαστές απαγορεύουν στους δανειστές να μειώνουν συντάξεις

Αυστηρό μήνυμα προς τους δανειστές και τους εγχώριους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους που ονειρεύονται υποταγή άνευ όρων της κυβέρνησης και πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού στέλνουν οι κορυφαίοι δικαστές της χώρας, τα μέλη της Ολομέλειας ΤΟΥ Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ).


Αφενός κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξων του 2012 σχεδόν σε όλους τους ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα, απαγορεύουν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και θεωρούν παράνομη τη μνημονιακή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος διότι οδηγεί σε μείωση των επικουρικών. Η προχθεσινή χθεσινή αποκάλυψη του Αλ. Μητρόπουλου αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία δικαστικής απόφασης μη δημοσιευμένης και κυρίως δικαστικής απόφασης για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα η τελική διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία κατά πληροφορίες είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 11 Μαϊου.


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μετέφερε προφανώς πληροφορίες που έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες στις δυο πρώτες κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις των δικαστών, η ισχυρή κρατούσα άποψη είναι πως πρόκειται για αντισυνταγματικές περικοπές. Είναι προφανές αν τελικά αυτή είναι η απόφαση (το πιθανότερο) τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι δυσθεώρητο (από 2,8 έως 4,3 δις) χωρίς να υπολογιστούν τα αναδρομικά, ενώ το μήνυμα της κυβέρνησης στους δανειστές δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που λέει το ανώτατο Δικαστήριο της χωρας.


Τι έγινε στις δύο πρώτες διασκέψεις


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις δυο πρώτες διασκέψεις (κι ενώ εκκρεμεί η τρίτη) η ισχυρή πλειοψηφία των δικαστών- ανατρέποντας την μέχρι τώρα νομολογία που έκρινε συνταγματικό το σύνολο των μνημονιακών νόμων για περικοπές- κλείνει στην άποψη πως οι μειώσεις στους ασφαλισμένους κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έγινε το 2012 είναι αντισυνταγματική. Η πιλοτική δίκη αφορά προσφυγές 15 συνταξιούχων (Αγροτικής Τράπεζας, ΔΕΗ και άλλοι με διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ από εργασία σε ναυτιλιακή και ασφαλιστική εταιρεία) κατά του ΙΚΑ (κύριες συντάξεις) και του ΕΤΕΑ (επικουρικές).


Η τυχόν δικαίωση θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων, είτε προσέφυγαν είτε όχι , και οι συντάξεις τους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012. Σίγουρα θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν , είτε στο ΣτΕ είτε στα κατώτερα διοικητικά δικαστήρια, αλλά παραμένει ερώτημα αν θα καταβληθούν αναδρομικά στους υπόλοιπους, πιθανότατα όμως όχι.


Αύξηση ναι, αναδρομικά όχι


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτατο δικαστήριο υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί το «μοντέλο» που επικράτησε στην περίπτωση της δικαίωσης των εν ενεργεία πανεπιστημιακών πριν από λίγους μήνες.


Το ΣτΕ δέχθηκε, τότε, για τα μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), ότι η αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/12 ισχύει από 1/8/12 για όσους συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη ενώπιον της Ολομέλειας και για όσους είχαν εμπρόθεσμα προσφύγει σε άλλα δικαστήρια κατά των περικοπών, οπότε αυτοί μπορούν να δικαιωθούν πλήρως. Ωστόσο, συνεκτιμώντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για το κράτος σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης (αφού αδυνατεί προς το παρόν να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστές, κλπ. χορηγώντας μόνο τα μισά και χωρίς να επαναφέρει πλήρως τις αποδοχές στο ύψος του Ιουλίου 2012), το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή για τους υπολοίπους που δεν προσέφυγαν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποδοχές τους μόνο για το μέλλον, χωρίς να καταβληθούν αναδρομικά για τις περικοπές.


Ανάλογα πιθανότατα θα κριθεί και τώρα αφού η επιβάρυνση από την καταβολή αναδρομικών σε όλους αγγίζει τα 3 δις ευρώ.


Στις διασκέψεις ακούστηκαν φωνές:


- Πως μετά τις αποφάσεις δικαίωσης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (ένστολους, δικαστές και γιατρούς του ΕΣΥ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι δυνατόν να δικαιώνονται μόνο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και να φαίνεται ότι εγκαταλείπονται οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα από οποιαδήποτε δικαστική προστασία.


-Πως οι νέες περικοπές με κυβερνητικό επιχείρημα το δημόσιο συμφέρον το οποίο είναι υπέρτερο του ατομικού( για το πρώτο μνημόνιο), δεν ευσταθεί πλέον αφού αυτό «υπερκαλύφθηκε από τις αρχικές περικοπές.


Οι δεύτερες περικοπές έχουν ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των πολιτών-συνταξιούχων υπέρ των οποίων πρέπει να αποφασίζεται το δημόσιο συμφέρον».


-Πως δεν προηγήθηκαν μελέτες που να καταδεικνύουν ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στους συνταξιούχους, ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και το κατά πόσον έχει τηρηθεί η ισότιμη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις καθενός.


-Πως είναι πλεον πρακτική του κράτους να αποστασιοποιείται σταδιακά από τη στήριξη της επικουρικής ασφάλισης, σε περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία διαμορφώθηκε με διαφορά 4 ψήφων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών κάθε είδους κύριων και επικουρικών συντάξεων (μνημόνιο 2) και με διαφορά 3 ψήφων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όπως ορίζεται από τον νόμο 4052 /2012.


Σκεπτικό καταπέλτης


Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία, που τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας εκτιμάει ότι οι σε πρώτη φάση περικοπές ήταν “αναποτελεσματικές, δεν ωφέλησαν τη χώρα και τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε περαιτέρω μειώσεις, που έχουν εξαθλιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» έκριναν κατά πλειοψηφία οι δικαστές.


Γιατί τώρα


Η αλλαγή στάσης του δικαστηρίου άρχισε να διαφαίνεται εδώ και καιρό, μετά και τις αποφάσεις δικαίωσης των ειδικών μισθολογίων και την κόντρα με την τότε κυβέρνηση για τη καταβολή των αναδρομικών στους δικαστές. Αλλωστε μια από τις βασικές κατηγορίες κατά των δικαστών ήταν πως δικαίωσαν εαυτούς την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας κατακρεουργείται.


Η αλλαγή στάσης, διαφάνηκε πολύ πριν αλλάξει η κυβέρνηση καθώς ήταν εμφανές στις δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως στις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζου. Χαρακτηριστικα: – Τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσίευσε αυτούσιο στο σάιτ του ΣτΕ το email Χαρδούβελη προς την τρόϊκα για να καταδείξει πως αυτό δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστών και την πρόθεση της κυβέρνησης για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. – Λίγες μέρες νωρίτερα , στη συνεδρίαση μάλιστα για το θέμα της περικοπής των κύριων και επικουρικών είχε πεί:


«Το Συμβούλιο της Επικρατείς είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία» και πρόσθεσε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».


- Τον Νοέμβριο του 2014 στη συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε εννέα περιοχές της χώρας επί ένα χρόνο στηλίτευσε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστέρησαν να προσκομίσουν στοιχεία για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και μελέτες που έγιναν πριν την εφαρμογή του μέτρου: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη».


Και προσέθεσε στο ίδιο ύφος: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία». – Τον Ιούλιο του 2014 απαντώντας στην κριτική για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που οδήγησαν σε αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών μίλησε για “εκστρατεία καταπτοήσεως του Δικαστηρίου” αλλά και οργανωμένη προπαγάνδα με στόχο να επηρεαστεί η κρίση των δικαστικών λειτουργών.


 


kontranews.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X