«Η FIBA μπορεί καλύτερα από την Ευρωλίγκα»

Ο Πάτρικ Μπάουμαν, γενικός γραμματέας της FIBA, ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι να διοργανώνει εκείνη την Ευρωλίγκα, τόνισε ότι η FIBA μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, επισήμανε ότι το μοντέλο της Ευρωλίγκας δεν είναι βιώσιμο και προανήγγειλε συνάντηση με τον Τζόρντι Μπερτομέου στο περιθώριο του Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης (15-17/5).
Ο Μπάουμαν ήταν σαφής σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo Deportivo: «Πάντα ψάχνουμε πιθανότητες βελτίωσης. Τι μπορεί να γίνει καλύτερο σε επίπεδο ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Έχουμε μελετήσει την κατάσταση μεθοδικά και επαγγελματικά. Αναζητούμε την καλύτερη λύση, πώς το μπάσκετ θα επεκταθεί, με τις εθνικές ομάδες να έχουν το δικό τους χώρο, αλλά και οι ομάδες θα έχουν περισσότερα έσοδα και δεν θα στηρίζονται στους ιδιοκτήτες τους. Στην κουβέντα αυτή είναι ευπρόσδεκτο και το ΝΒΑ. Μιλάμε με όλους, έχουμε πόρους, έχουμε χορηγούς και ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν».
«Πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερο και να βελτιωθούμε ενωμένοι όλοι κάτω από την ίδια ομπρέλα», υπογράμμισε ο Ελβετός παράγοντας και αποκάλυψε ότι: «Έχουμε κάνει κάποιες επαφές με ομάδες και κάποια βήματα για να εξηγήσουμε πως η FIBA έχει αναδιοργανωθεί, ότι δεν είναι πλέον μια ομάδα 20 ατόμων, αλλά 150».
«Δεν είναι μόνο δική μας οπτική, αλλά και των ομάδων πως δεν έχουν αρκετά έσοδα», σημείωσε ο Μπάουμαν για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωλίγκας και εξήγησε: «Στο παρκέ τα πράγματα πάνε καλά, γιατί υπάρχουν καλές ομάδες και γίνονται καλά παιχνίδια, αλλά το αποτέλεσμα για τους συλλόγους δεν είναι αυτό που θα ήθελαν. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τον Τζόρντι Μπερτομέου. Μας έχει καλέσει και στο Φάιναλ Φορ».
«Κι εκεί σίγουρα θα μιλήσουμε», προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. «Ο πρώτος που θα ενημερωθεί για τις κινήσεις μας είναι εκείνος».
«Δεν έχουμε σκοπό να έρθουμε σε ρήξη», απάντησε ο Μπάουμαν σε ερώτηση εάν το ευρωπαϊκό μπάσκετ κινδυνεύει με διάσπαση ανάλογη εκείνη της σεζόν 2000-01. «Και δεν βιαζόμαστε. Μπορούμε να αρχίσουμε άμεσα ή να πάρουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να το μελετήσουμε. Δεν είναι σκοπός μας να προκαλέσουμε διχόνοια, γιατί δεν θα είναι για το καλό του μπάσκετ. Όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες κι αν αυτό συμβεί, δεν θα υπάρχουν δύο διοργανώσεις».
«Έχουμε υπόψη μας 16 διαφορετικά συστήματα διοργάνωσης, από ένα μοντέλο τύπου Champions League μέχρι μιας κλειστής λίγκας, αλλά είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA σε ερώτηση ποιο μοντέλο διοργάνωσης προκρίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Θα θέλαμε να παίζουν όλοι οι πρωταθλητές των χωρών της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Θα πρέπει να δούμε ποιο μοντέλο από αυτά είναι και το πιο βιώσιμο οικονομικά. Το ποιες ομάδες θα έχουν βέβαιη συμμετοχή είναι υπό συζήτηση. Αντιλαμβανόμαστε το σκεπτικό των μεγάλων συλλόγων, που δαπανούν μεγάλα ποσά και τρέχουν με διαφορετική ταχύτητα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση».
«Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία όπου οι μεγάλοι θα έχουν τα προνόμιά τους, αλλά χωρίς να διαλύουμε τη βάση», πρόσθεσε ο Μπάουμαν και σε ερώτηση σχετικά με την κοινή επιστολή Ευρωλίγκας και Ευρωπαϊκών Λιγκών, με την οποία απέρριπταν το ενδεχόμενο να γίνονται προκριματικοί αγώνες των Εθνικών Ομάδων κατά την διάρκεια της σεζόν, απάντησε: «Είμαστε η Διεθνής Ομοσπονδία μπάσκετ κι έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε ένα καλεντάρι για να βοηθήσει την ανάπτυξη του μπάσκετ παγκοσμίως. Θεωρούμε πως αυτό μπορεί να γίνει με δημιουργία νέων φιλάθλων κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν κάποιος θα παρακολουθεί τακτικά την εθνική του ομάδα να παίζει μέσα στη χώρα του. Δεν αρκούν μόνο οι εννιά μήνες της σεζόν και οι αγώνες των συλλόγων. Περιμένουμε από τις ομάδες και τις λίγκες συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, όχι απλώς να λένε πως όσα αποφασίζουμε είναι απαράδεκτα».
«Αν θέλουν να συζητήσουμε άλλα θέματα, όπως την ασφάλιση των διεθνών παικτών, θα το κάνουμε», είπε ακόμη ο Ελβετός παράγοντας.

Σχετικά άρθρα