Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ανθρωπιστική κρίση: Πάνω από 86.000 αιτήσεις για τα κοινωνικά επιδόματα
Ανθρωπιστική κρίση: Πάνω από 86.000 αιτήσεις για τα κοινωνικά επιδόματα thumbnail

Ανθρωπιστική κρίση: Πάνω από 86.000 αιτήσεις για τα κοινωνικά επιδόματα

"Τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων που έρχονται στα ΚΕΠ υποβάλλουν αιτήσεις για τα κοινωνικά επιδόματα" λέει στην "Α" ο διευθυντής των ΚΕΠ της Αθήνας, Βασίλης Πολυμερόπουλος, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη χιλιάδων πολιτών για άμεση βοήθεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το σύνολο των αιτήσεων από την 20ή Απριλίου που ξεκίνησε η υποβολή τους έχει φτάσει τις 86.603, από τις οποίες οι 40.613 υποβλήθηκαν ιντερνετικά και οι 45.990 μέσω ΚΕΠ.Από τις αιτήσεις το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη σίτιση, με τον Δήμο Πάτρας να συγκεντρώνει πανελλαδικά τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων, που βρίσκεται σε ευθεία αντιστοιχία με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην πόλη, ενώ η Αθήνα έρχεται πέμπτη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, που αφορούν μόνο τις αιτήσεις σε ΚΕΠ, οι πολίτες που ζητούν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό επίδομα της σίτισης είναι μέχρι τώρα 1.417 και ακολουθούν η Ξάνθη με 1.095, η Θεσσαλονίκη με 861, η Αλεξανδρούπολη με 851, η Αθήνα με 838, το Αγρίνιο με 826 και ο Πειραιάς με 753.


Με τις αιτήσεις για σίτιση να πολλαπλασιάζονται διαρκώς, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της οικονομικής εξαθλίωσης στο οποίο έφτασαν χιλιάδες πολίτες μέσα σε πέντε χρόνια Μνημονίων. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται, με τον μέσο όρο του αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλεται καθημερινά να ξεπερνά τις 10.000. Ένα μεγάλο μέρος αφορά τα ΚΕΠ της Αθήνας. "Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μετανάστες. Οι Έλληνες είναι περίπου οι 4 στους 10" τονίζει ο Β. Πολυμερόπουλος.


Η αυξημένη προσέλευση φαίνεται ακόμα στις ουρές των ΚΕΠ. Αν και το μαρτύριο, δεν κρατά τόσο όσο σε άλλες περιπτώσεις, "καθότι οι πολίτες φροντίζουν να είναι καλά ενημερωμένοι". Τα ΚΕΠ, όπως τονίζει ο Β. Πολυμερόπουλος, "δεν έχουν προοριστεί για να υποδέχονται τόσο κόσμο καθημερινά", κάτι που αντανακλάται επίσης στην ανεπάρκεια των χώρων για την περίσταση: "Δεν είμαστε τράπεζες, να ανοίξουμε τους άπειρους γκισέδες".


Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου. Το υπουργείο επιχειρεί να έχει την καλύτερη δυνατή επαφή με τα ΚΕΠ, ώστε να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Παράλληλα έχει ξεκινήσει καμπάνια που ενημερώνει τους πολίτες για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτά. Τα επιδόματα αφορούν τη σίτιση, τη στέγαση και το ρεύμα.


Μεγάλο ποσοστό των αιτούντων ζητά να έχει πρόσβαση και στα τρία μέτρα. Οι αιτούντες που ζητούν και τα τρία μέτρα ξεπερνούν τους 15.000 και είναι βέβαιο πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι την 20ή Μαΐου, που είναι και η διορία υποβολής των αιτήσεων ανάγκης. Θα ακολουθήσει διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων και με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν τεθεί στο νομοσχέδιο θα καθοριστούν οι δικαιούχοι. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι, αν δεν υπάρξουν δυσχέρειες, όπως λανθασμένες αιτήσεις που θα έχουν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας, θα χρειαστούν 10 με 15 μέρες ώστε να βγει η τελική κατάσταση των ωφελουμένων.


avgi.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X