Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ετοιμάζουν βιβλιάριο και για τους ανασφάλιστους
Ετοιμάζουν βιβλιάριο και για τους ανασφάλιστους thumbnail

Ετοιμάζουν βιβλιάριο και για τους ανασφάλιστους
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η κυβέρνηση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη θέσπιση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) με ισχύ ενός έτους. Με την ΚΥΑ «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» προωθείται ένα σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων σε 19 κατηγορίες δικαιούχων.


Γενικές προϋποθέσεις για τις αναφερόμενες κατηγορίες πληθυσμού, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι να μη δικαιούνται περίθαλψη άμεσα ή έμμεσα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής.


Τα βιβλιάρια θα χορηγούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στους ανασφάλιστους πολίτες με την κατάθεση σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Οι παροχές των ανασφάλιστων, όπως και των ασφαλισμένων, υπόκεινται στους περιορισμούς του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 


Κρίσιμη παραμένει η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της στελέχωσής του δεδομένου ότι θα διευρυνθούν οι ήδη μεγάλοι χρόνοι αναμονής, αφού η νέα ρύθμιση συνεπάγεται αυξημένη ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.


Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, στόχος της κοινής υπουργικής απόφασης είναι να διασφαλιστεί η «ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.


Η διαβούλευση, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της, λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση μέσω της Ανοικτής Διακυβέρνησης.


efsyn.gr


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X