Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / To άγχος για τις εξετάσεις: Πώς αντιμετωπίζεται;
To άγχος για τις εξετάσεις: Πώς αντιμετωπίζεται;  thumbnail

Στάθης, αναγνώστης του boro.gr

To άγχος για τις εξετάσεις: Πώς αντιμετωπίζεται;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΦΕΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΜΟΥ. ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΩ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Είναι κατανοητό το άγχος σας. Συνήθως τα κοπιώδη πράγματα μπορεί κανείς να τα 'σπάσει' σε δόσεις και να τα κάνει με πρόγραμμα. Έτσι το άγχος γίνεται δημιουργικό και δίνεται ως ενέργεια σε τακτές προγραμματισμένες ώρες, χωρίς να κατατρέχει το μυαλό τις υπόλοιπες. Αυτό που ίσως τρομάζει σαν χαρακτηριστικό των πανελληνίων εξετάσεων είναι ότι αποτελούν μια τελετουργική διαδικασία που συμβαίνει μια φορά το χρόνο και αν δεν πετύχει κανείς το στόχο του… Του χρόνου πάλι! Αν ήταν συσσύτιο και ήμασταν ζητιάνοι δηλαδή θα είχαμε φαγωθεί μεταξύ μας πολύ πριν την ημερομηνία διανομής! Οι πανελλήνιες διεκδικούν μια σημαντικότητα που αναγκάζει τους υποψηφίους σαν εσάς να αγχώνονται σε ένα βαθμό που τους κάνει να αμφισβητούν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα να μην προετοιμάζονται όπως αρμόζει στο στοχο τους. Και μήπως αυτό δε σαμποτάρει την όποια προσπάθεια; Πρόκειται για μια διαδικασία αυτοαμφισβήτησης που προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό. Το θέμα λοιπόν είναι να βρείτε τη-τις σχολή-ες που θέλετε, να δείτε πόσα μόρια χρειάζεστε και να οργανώσετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το διάβασμά σας χωρίς να επιρεάζεστε από το τί κάνουν οι άλλοι! Π.χ.: Εσείς διαβάζετε 20 ώρες τη βδομάδα γιατί θέλετε να περάσετε ΤΕΙ κλωστοϋφαντουργίας. Τί σημασία έχει αν ο κολλητός σας διαβάζει 40 ώρες τη βδομάδα; Με λίγα λόγια μη μπαίνετε σε διαδικασία ανταγωνισμού. Κι αν βλέπετε πως έχετε τον ίδιο στόχο με ένα συμμαθητή σας ως προς τη σχολή, προτιμήστε να συνεργαστείτε μαζί του. Τί διαβάζει αυτός; Τί διαβάζετε εσείς; Ανταλλάξτε σημειώσεις. Αλλά πάνω απ'όλα συστηματοποιείστε το διάβασμά σας! Έτσι θα μειώσετε το άγχος και θα νιώσετε μια σιγουριά, αν όχι για το στόχο σας, για το ότι προσπαθείτε, χωρίς ενοχές, με όραμα. Τα μεγάλα ταξίδια γίνονται με μικρά οργανωμένα βήματα.


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X