Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Λόγοι που δε θέλει να κάνει σεξ μαζί σου
Λόγοι που δε θέλει να κάνει σεξ μαζί σου thumbnail

Λόγοι που δε θέλει να κάνει σεξ μαζί σου

Πολλά ζευγάρια βιώνουν τη σεξουαλική δυσαρέσκεια που απορρέει από το ότι ο ένας εκ των δύο έχει διάθεση για σεξ περισσότερο ή λιγότερο συχνά από τον άλλο. 


Γράφει η Εύη Κυράνα  ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
Συνήθως, το άτομο με τη λιγότερη επιθυμία θεωρείται ως εκείνο «που έχει το πρόβλημα» και το οποίο πρέπει να βρει λύση. Μολονότι ορισμένοι ατομικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας (λ.χ. κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, κόπωση), για πολλά ζευγάρια είναι η δυναμική της σχέσης που συμβάλλει στο να μη συμβαδίζουν σεξουαλικά τα δύο άτομα μεταξύ τους. 

Για τον λόγο αυτό, αντί να αποδίδουμε το πρόβλημα στον έναν εκ των δύο, είναι περισσότερο ωφέλιμο να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη διαφορετικότητα στα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας μεταξύ των δύο, θέτοντας το ζευγάρι στο επίκεντρο της θεραπείας.


Μία δυναμική που συχνά αναπτύσσεται ανάμεσα στα ζευγάρια με το πέρασμα του χρόνου είναι ότι όσο ο ένας εκφράζει τη σεξουαλική επιθυμία για τον άλλον τόσο ο άλλος απομακρύνεται – και όσο εκείνος απομακρύνεται τόσο πιο επιτακτικά εκφράζει ο άλλος επιθυμία. Ετσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι ρόλοι αυτοί παγιώνονται.


Ωστόσο, το να ζητάει κανείς περισσότερο σεξ σχεδόν ποτέ δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Συνήθως, απλώς μπλοκάρει το άλλο άτομο, αφού η σεξουαλική επιθυμία δεν διεγείρεται όταν την αιτούμαστε, αλλά όταν την προκαλούμε σε ένα πλαίσιο ελευθερίας.


Η διαφορά στα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχει μια συγκεκριμένη λύση. Τα ζευγάρια που ξεκινούν θεραπεία έχουν τη δυνατότητα να απεμπλακούν από τον παραπάνω φαύλο κύκλο, να εξετάσουν τις ανάγκες και προσδοκίες του καθενός και με αγάπη και νοιάξιμο να βρουν συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης της διαφορετικότητάς τους. 

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ζουν μαζί, με διαφορές στο ταμπεραμέντο, το εισόδημα, την ηλικία κ.λπ., που όμως κατορθώνουν να ζουν ευτυχισμένα. Οι διαφορές στη σεξουαλική μας ζωή είναι αναπόφευκτες. Το να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία αν αντεπεξέλθουμε, θα έχουμε κερδίσει τη βασική προϋπόθεση για μια μακροχρόνια ποιοτική σεξουαλική ζωή.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X