Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Αλλαγή σχολείου: Πώς επηρεάζει το παιδί
Αλλαγή σχολείου: Πώς επηρεάζει το παιδί  thumbnail

Ειρήνη, αναγνώστρια του boro.gr

Αλλαγή σχολείου: Πώς επηρεάζει το παιδί

Aναγνώστριά μας ρωτά: 

 

Θέλουμε να αλλάξουμε σχολείο απο ιδιωτικό στο δημόσιο της γειτονιάς μας επειδή δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Ο γιος μας όμως αντιδρά είναι 8 χρονών και θα πάει στην τρίτη τον Σεμπτέβρη. Είναι ευαίσθητο παιδί και εσωστρεφές ενώ δεν του αρέσουν οι αλλαγές. Ασχολείται με καράτε και Αγγλικά στη γειτονιά οπότε ξέρει παιδιά που θα πάνε στο ίδιο σχολείο.

 

Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά η 
Βασιλική Παππά, MSc, PhD,

Συμβουλευτική ψυχολόγος,

Πρόεδρος & επιστημονικά υπεύθυνη

Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων


 

Η αλλαγή του σχολείου δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα όταν το παιδί δε βλέπει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συμβεί αυτό. Το παιδί της Β΄ Δημοτικού έχει ήδη προσαρμοστεί σε μία συγκεκριμένη σχολική πραγματικότητα και έχει διαμορφώσει κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές του, με μικρότερα ή και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και με άλλα πρόσωπα του σχολικού πλαισίου. ΄Οταν οι γονείς θέλουν να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του παιδιού από ένα σχολικό πλαίσιο σε ένα άλλο –ασχέτως με το εάν πρόκειται για μετακίνηση από ένα ιδιωτικό σε ένα δημόσιο σχολείο, ή το αντίστροφο- χρειάζεται να εκθέσουν τις σκέψεις και τα επιχειρήματά τους στο παιδί με ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Στη συνέχεια, να προτρέψουν το παιδί να εκφράσει την άποψή του, να το ακούσουν και να του δώσουν το χρόνο να προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα. Σε μια δημοκρατική οικογένεια οι αποφάσεις είναι σημαντικό να λαμβάνονται από κοινού, αφού πρώτα εκτεθούν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Σημαντικό είναι επίσης τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς να εκτίθενται με σεβασμό προς την άλλη. Οι γονείς χρειάζεται να μπορούν να ακούν τα παιδιά τους, αλλά να είναι και σταθεροί στις απόψεις τους. Αν, παρά την επίδειξη σεβασμού και την τήρηση της ψυχραιμίας η άλλη πλευρά δεν μεταπειστεί, είναι πιθανό να δοθεί περισσότερος χρόνος για σκέψη, ή να καταφύγουν σε μια τρίτη λύση, που μπορεί να είναι ικανοποιητική τόσο για τους γονείς, όσο και για το παιδί.     

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X