Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στη γερμανική Βουλή ο Γλέζος την Πέμπτη
Στη γερμανική Βουλή ο Γλέζος την Πέμπτη thumbnail

Στη γερμανική Βουλή ο Γλέζος την Πέμπτη

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της περιοδείας που πραγματοποίησε σε γερμανικές πόλεις δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ολοκληρώνει αυτές τις μέρες από το Βερολίνο την προσπάθεια ενημέρωσης του γερμανικού λαού για τις οφειλές της χώρας τους προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Στόχος μου είναι να βοηθήσω τον ίδιο τον γερμανικό λαό να αξιώσει και να απαιτήσει από την κυβέρνησή του να εκπληρώσει αυτά που οφείλει στην Ελλάδα», δήλωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς μετά το τέλος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες το βράδυ με τον ίδιο ως κεντρικό ομιλητή από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στην γερμανική πρωτεύουσα.

Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του, διότι στο Χανάου και στην Φρανκφούρτη, τους πρώτους σταθμούς της περιοδείας του, ιδρύθηκαν ήδη επιτροπές διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ενώ διευρύνθηκε η ήδη υπάρχουσα επιτροπή του Αμβούργου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως ενθαρρυντικές για το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Γλέζος έκανε λόγο για «αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι κυβερνήσεις της Γερμανίας θα αποδεχτούν τελικά την απαίτηση του γερμανικού λαού να εκπληρώσει τις οφειλές προς την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών στο Βερολίνο να ματαιώσουν τις δηλώσεις του.

Σήμερα, ο Μανώλης Γλέζος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ αύριο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στην Βουλή για την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Παρασκευή θα μιλήσει σε εκδήλωση της ευρωομάδας της Linke για την Ευρώπη.

Στα 162 δισ. ευρώ η γερμανική οφειλή

Τη στήριξη των Ελλήνων της Γερμανίας στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Ο κ. Γλέζος έκανε λόγο για οφειλή ύψους 162 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τους τόκους και ζήτησε την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία.

Διευκρίνισε, δε, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο σημερινός γερμανικός λαός, αλλά οι κυβερνήσεις του.

«Πρέπει να με αφήνετε να γυρίζω μόνος τη Γερμανία;» ρώτησε ο κ. Γλέζος τους Έλληνες και Γερμανούς που έσπευσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, στην περιοχή Στέγκλιτς, για να τον ακούσουν και τους ζήτησε να σχηματίσουν επιτροπές για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, στις γειτονιές και στους δήμους- και με τη συμμετοχή Γερμανών- προκειμένου να αναδείξουν το θέμα και να ασκήσουν πίεση στη γερμανική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν μιλάει για πολεμικές επανορθώσεις, αλλά για οφειλές, καθώς, όπως είπε, με τον όρο «πολεμικές επανορθώσεις» υπονοούνται οι καταστροφές που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πολεμικών εχθροπραξιών, οι οποίες δεν αποζημιώνονται, ενώ ήταν μετά το τέλος των συγκρούσεων που οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν την απομύζηση του ελληνικού πλούτου.

Όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος, εκτός από τις οφειλές προς φυσικά πρόσωπα υπάρχουν οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων το κατοχικό δάνειο αλλά και την αρπαγή ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών από τους Ναζί.

Ερωτηθείς εάν το θέμα είναι οικονομικό ή ηθικό, όπως έχει ειπωθεί από στελέχη της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το ζήτημα ετέθη από τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση με την καγκελάριο στο Βερολίνο, όταν της δώρισε και το βιβλίο του κ. Γλέζου για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την πεισματική άρνηση της γερμανικής πλευράς ακόμη και να συζητήσει το ζήτημα, ο κ. Γλέζος διαχώρισε τον γερμανικό λαό από τις κυβερνήσεις του.

«Δεν κατηγορούμε τον γερμανικό λαό για εγκλήματα του Γ' Ράιχ. Από δω και πέρα, όμως, θα τον κατηγορούμε, διότι τώρα ξέρει την αλήθεια» είπε αστειευόμενος, για να προσθέσει ότι ο αγώνας αφορά τη φιλία των λαών, «η οποία μπορεί να εδραιωθεί στο δίκιο».

«Μορατόριουμ ενός έτους»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης θα ενεργοποιήσει τη δικαστική απόφαση που προβλέπει κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα, ο κ. Γλέζος εξέφρασε την αντίθεσή του με κάτι τέτοιο και επεσήμανε ότι ήδη έχει μιλήσει με τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο.

Σχετικά με την οικονομική κρίση και τη θέση της Ελλάδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για «μορατόριουμ ενός έτους» τόσο στην καταβολή δανειακής βοήθειας από τους πιστωτές, όσο και στην εξόφληση του χρέους από την Αθήνα.

«Το χρήμα δεν παράγει αξίες, αντιπροσωπεύει και ανταλλάσσει αξίες. Αξίες παράγει μόνο ο εργαζόμενος με τη δουλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να στηριχτεί στους εργαζόμενους, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο.

Υπενθύμισε, δε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολή με τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος και τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει «καμία εξέλιξη, η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μας δανείζουν».

Ολοκληρώνοντας, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς εξήγησε γιατί, στα 93 του χρόνια, συνεχίζει την προσπάθειά του.

«Με ρωτούν, δεν βαρέθηκες;» είπε για να προσθέσει ότι αισθάνεται χρέος έναντι όλων όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

«Δεν είμαι ένας. Δεν είμαι μόνος. Είμαι όλοι αυτοί που μου έδωσαν εντολή να μην τους ξεχάσω» είπε χαρακτηριστικά.


www.real.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X