Μάχη του αιώνα ή παρακμή της πυγμαχίας

Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο αθλητικό γεγονός μέσα στο 2015. Τόσο λόγω της ανταγωνιστικότητας των δύο αντιπάλων όσο και εξ αιτίας των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στρώθηκαν στο ρινγκ προκειμένου να αναμετρηθούν ο Floyd Mayweather και ο Manny Pacquiao.
Κι όμως, για πολλούς και διαφόρους λόγους, οι ειδικοί της πυγμαχίας μιλούν απλά για την απόλυτη επιβεβαίωση της παρακμής του αθλήματος που πλέον αποτελεί ένα πολυδιαφημισμένο σόου ανάμεσα σε σταρ που όμως δεν γίνονται γνωστοί μόνο για τις αθλητικές ικανότητές τους αλλά κυρίως για τον εκκεντρικό τρόπο ζωής και χρήματά τους. Γι’ αυτό και αρκετοί υποστηρίζουν ότι ποτέ έξω από το ρινγκ δεν θα βρισκόταν ένας Μοχάμεντ Άλι για να παρακολουθήσει μια αναμέτρηση αυτούς του είδους.
Ο αγώνας άργησε έξι χρόνια
Το πρώτο πράγμα που σχολιάζουν εδώ και μέρες οι άνθρωποι της πυγμαχίας είναι ότι ο συγκεκριμένος αγώνας άρχισε να διοργανώνεται πριν από περίπου έξι χρόνια. Όταν δηλαδή οι δύο πυγμάχοι ήταν στην ακμή τους. Μόνο που για όλους ήταν σαφές ότι οι διοργανωτές θα άναβαν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του όταν τα χρήματα που θα συνόδευαν τη μεγάλη μάχη θα έφταναν στο ποσό που επιθυμούσαν.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σκιά για όσους υποστηρίζουν ότι ο αγώνας έκανε ζημιά στην αθλητική εικόνα της πυγμαχίας.
Ο τραυματισμένος ώμος
Την άποψη ενισχύει ο τραυματισμός του Pacquiao στον ώμο. Ενας τραυματισμός μ,ε αρκετό παρασκήνιο. Κάθε πυγμάχος πριν από τον αγώνα πρέπει να υπογράψει ένα έντυπο, στο οποίο δηλώνει όλα τα προβλήματα που πιθανόν να έχει. Αν η Αθλητική Επιτροπή της Νεβάδα γνώριζε εκ των προτέρων το πρόβλημα στον ώμο, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αναβάλει τον αγώνα και στην περίπτωση αυτή θα μιλούσαμε για οικονομική καταστροφή.
Ο Pacquiao ζήτησε να πάρει ένα συνδυασμό παυσίπονων λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μάχη. Όμως η επιτροπή δεν του το επέτρεψε ακόμα και επρόκειτο για μη απαγορευμένη ουσία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό τον τραυματισμό και γι’ αυτό παίκτες του στοιχήματος αλλά και απλοί φίλαθλοι που πλήρωσαν αρκετά ευρώ για ένα εισιτήριο κινήθηκαν νομικά κατά του Pacquiao
Τα δολάρια και οι μηνύσεις
Τα ακριβή έσοδα από τον αγώνα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Κάποιοι τα υπολογίζουν σε 300 εκατομμύρια δολάρια κάτι που σημαίνει ότι Mayweather πήρε 180 εκατομμύρια δολάρια και Pacquiao 120 εκατομμύρια δολάρια. Όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές του δεύτερου, πολλά χρήματα για έναν αγώνα μεταξύ δύο αθλητών που δεν ήταν υγιείς.
Τα γρήγορα πόδια
Υπάρχει όμως και το καθαρά αγωνιστικό μέρος και οι γνώστες υποστηρίζουν ότι η υπεροχή του Mayweather ήταν εξ αρχής δεδομένη και όχι εξ αιτίας του τραυματισμένου ώμου του Pacquio. Ο πρώτος έχει άριστη τεχνική αλλά κυρίως γρήγορα πόδια. Γι’ αυτό και υπάρχουν στιγμές στις οποίες επιτίθεται στον αντίπαλό του και μοιάζει με τον Spiderman σε αργή κίνηση απέναντι σε ένα αδύναμο… θύμα. Όμως στον αγώνα επέλεξε κάτι άλλο. Για δύο γύρους απλά αμυνόταν και περίμενε να κουραστεί ο… τραυματισμένος αντίπαλός του.
Το προστατευμένο προφίλ
Οι διοργανωτές έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προστατεύσουν το προφίλ των δύο πυγμάχων. Γι’ αυτό και σε δύο γυναίκες δημοσιογράφους, την Rachel Nichols του CNN και την Michelle Beadle του HBO, δεν επιτραπεί η είσοδος στην αρένα καθώς και οι δύο έχουν γράψει θέματα ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον Mayweather.
Η ρεβάνς
Ο νέος πονοκέφαλος όμως για όσους βρίσκονται πίσω από τέτοιες αναμετρήσεις είναι ότι ο Pacquiao στα 37του σκέφτεται πλέον τη συνταξιοδότησή του και ο Mayweather στα 38του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει μετά τον επόμενο αγώνα του. Τι θα μπορούσε να του κρατήσει στα ρίνγκ; Ίσως η ρεβάνς της προχθεσινής μάχης του υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρωθούν και πάλι ανάλογα χρήματα. Γι’ αυτό ήδη άρχισαν τα δημοσιεύματα για την νέα συνάντησή τους, πιθανόν σε ένα χρόνο από σήμερα. Αρκεί και πάλι, το ρινγκ να στρωθεί με εκατομμύρια δολάρια αν και οι ειδικοί, υποστηρίζουν ότι αυτός ο αγώνας δεν θα γίνει ποτέ.

Σχετικά άρθρα