Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στο εδώλιο 40 γνωστοί επιχειρηματίες για το σκάνδαλο ΤΤ
Στο εδώλιο 40 γνωστοί επιχειρηματίες για το σκάνδαλο ΤΤ thumbnail

Στο εδώλιο 40 γνωστοί επιχειρηματίες για το σκάνδαλο ΤΤ


Η παραπομπή 40 ατόμων, πρώην στελεχών του ΤΤ, επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται να δικαστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η τελική απόφαση παραπομπής των 40 εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση θα ληφθεί από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα καθώς και ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Άγγελος Φιλιππίδης.


Συγκεκριμένα, προτείνεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι εξής:


Δημ. Κοντομηνάς του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Λαυρέντης Λαυρεντιάδης του Βασιλείου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Περικλής Λίβας του Δημητρίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Radomir Zivanic του Milivaje και Δημητρίου Μπακατσέλου του Απόστολου,για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.


Βίκτωρας Ρέστης του Σταματίου, και Γεωργίου Δασκαλάκη του Κυριάκου, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.


Κυρ. Γριβέας του Νικολάου, και Αναστασίας Βάτσικα του Κωνσταντίνου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Παναγιώτης Ευθυμίου του Ευαγγέλου και Ευάγγελου Αποστολάτου  του Αγγέλου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Μαγδαληνή Ευθυμίου συζ. Παναγιώτη, Χρήστος Ευθυμίου του Παναγιώτη και Ευάγγελος Ευθυμίου του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Άγγελος Φιλιππίδης του Ιωάννη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.


Κλεάνθης Παπαδόπουλος του Άγγελου, Φωτεινή Κρέστα του Ιωάννη, Διον. Γκολφινόπουλος του Γεωργίου,  Χαράλαμπος Σιγανος του Εμμανουήλ, Χρ. Μαρουσος του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γ. Ξυφαράς του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου,  Χαρ. Γιαγκούδης του Ιωάννη, Λυμπέρης Κατσιουλέρης του Αντωνίου, Γ. Στάμνος του Ζέππου, Γεωργίος Μπρίνταλος του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνας  Πολίτης του Αθανασίου, Αντωνίος Καμινάρης του Δημητρίου, Περικλής Χανάκης του Γεωργίου, Ιωάννης Τσαγδής του Αγγελή, Αναστασία Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.


Δημητρίος Παπαγεωργόπουλος του Γεωργίου, Λυδία Κεκρίδου του Ευσταθίου,  Ιωάννης Λεβεντίδης του Γεωργίου και  Σπυρίδωνας Παντελιάς του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).


Μάριος Βαρότσης του Δάντη – Αντωνίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Παναγιώτα Μπέζα του Θεοφάνη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Αλεξάνδρα Λιακοπούλου του Δημητρίου και Ιωάννης Ρόρρης του Γεωργίου, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.


Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά.


Στην πρόταση της η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποθέσεις επισφαλών δανείων που οδήγησαν στη ζημιά εκατομμυρίων ευρώ αλλά ακολουθεί και τις διαδρομές των χρημάτων από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες εισέπραξαν τα δάνεια.


 


Ενδεικτικά οι τρεις πρώτες υποθέσεις:


Όμιλος Κοντομηνά


Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισαγγελέας αναφέρεται τόσο σε επιχειρηματική σύμπραξη του Δημήτρη Κοντομηνά με το ΤΤ όσο και σε δάνεια που χορηγήθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ και φέρονται, κατά την πρόταση, να κατέληξαν στην τσέπη του επιχειρηματία.


Για τη σύμπραξη του ΤΤ με την εταιρία BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά αφού η εισαγγελέας αναλύει συμβάσεις και δανεισμούς καταλήγει ότι: "Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (: 78 εκ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση + 20 εκ. ευρώ σε ρύθμιση + 7 εκ. ευρώ στις καθυστερήσεις) / εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα Διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ.”


Ως πρός τα δάνεια του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: "την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει, με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.” Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι "το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό.” Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τουλάχιστον για το ποσό των 12.560.333 ευρώ.


Όμιλος Γριβέα


Για τις συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα Βάτσικα η εισαγγελέας αναφέρει ότι το αποτέλεσμα "ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία της Τράπεζας, από την ανωτέρω χρηματοδότηση, εκτιμώμενη στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 ευρώ, έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%,  η οποία ζημία εν τελεί βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.”


Για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η εισαγγελέας αναφέρει: "Το συνολικό δε ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει  την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο.”


ALAPIS/Λαυρεντιάδης


Στο κεφάλαιο των υπέρογκων δανείων πρός τον Όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: "Το συνολικό δε ύψος της ζημίας στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ” και διαπιστώνει ότι  το ποσό αυτό "όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του  κατηγορούμενου, Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ.”


Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε "καταφέρει" να μοιράσει από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 «κόκκινα» δάνεια ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ προκαλώντας την επέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.


Αν και η τράπεζα ξεκίνησε να εκταμιεύει δάνεια προς επιχειρήσεις μόλις στα τέλη του 2008 διαπιστώθηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα σε λίγους μόνο μήνες ανήλθαν στο 30%, σχεδόν διπλάσιο των άλλων τραπεζών. Έτσι, η ΤτΕ ουσιαστικά απαγόρευσε στο Τ.Τ. να χορηγεί νέα επιχειρηματικά δάνεια.


Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Γιαννη Παπαδογιαννη στη Καθημερινή, τον Οκτώβριο του 2009 ο τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας κ. Γιάννης Γούσιος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Τ.Τ. κ. Αγγελο Φιλιππίδη ουσιαστικά απαγόρευσε νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων.


Σύμφωνα με την επιστολή η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων αποφάσισε ότι: «οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δανείων προς επιχειρήσεις θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη σχεδιαζόμενη επιτόπια εκτίμηση – έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος της πορείας υλοποίησης και την επάρκεια των ως άνω διαρθρωτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη των κατάλληλων συστημάτων και διαδικασιών για την παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τις σχετικές χορηγήσεις».
Είχε προηγηθεί έλεγχος της ΤτΕ όπου διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων που είχαν τεθεί στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων. Μετά την επιστολή αυτή το Τ.Τ. δεν χορήγησε νέα επιχειρηματικά δάνεια για μεγάλο διάστημα.


Το καλοκαίρι του 2010 η νέα διοίκηση του Τ.Τ. με επικεφαλής τον κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο ενημέρωσε την ΤτΕ ότι είχαν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές που απαίτησε η ΤτΕ τόσο σε συστήματα όσο και διαδικασίες και έλαβε τη συγκατάθεσή της για την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής προς επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα δάνεια που δόθηκαν από το καλοκαίρι του 2010 και μετά ήταν πολύ μικρά, καθώς η κρίση είχε αλλάξει άρδην τα οικονομικά δεδομένα.
Αν και ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης επικαλείτο τότε τον έλεγχο της BlackRock σύμφωνα με τον οποίο το Τ.Τ. εμφάνιζε τον μικρότερο δείκτη ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα στοιχεία αποκαλύπταν μια ριζικά διαφορετική εικόνα.


Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της BlackRock (06.11) που είχε στην κατοχή της η «Κ» και η οποία ανέλυε τα δάνεια του Τ.Τ., το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων παρουσίαζε πιθανές ζημίες της τάξης του 31,4%, όταν οι αντίστοιχες ζημίες για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών διαμορφώνονταν στο 19%.


Παράλληλα αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ασκηθεί δίωξη κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου από την εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, για δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η εταιρία του «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, που την οδήγησε λίγο μετά σε αίτηση πτώχευσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η δίωξη κατά του Δημήτρη Μπακατσέλου είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία εμπλέκονταν και άλλα γνωστά πρόσωπα.


Το ομολογιακό δάνειο που είχε δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο τέλος του 2011, όταν οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, το πήρε η εταιρία του Μπακατσέλου, του κουνιάδου δηλαδή του Βενιζέλου που την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.
Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας στο Hot Doc, δεν ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε είχε περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Ωστόσο τα ερωτήματα παρέμεναν και ήταν πολλά και σημαντικά, καθώς δεν αφορούσαν τόσο την ίδια την εταιρία που αιτήθηκε ένα δάνειο, όσο τον τρόπο που αυτό δόθηκε.


 


koutipandoras.gr/radiogamma.gr


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X