Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία και χρηματοδότηση – Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο
Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία και χρηματοδότηση – Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο  thumbnail

Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία και χρηματοδότηση – Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο


Ράλι ανόδου πραγματοποίησε μετά το μεσημέρι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πτωτικά.


Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο βρέθηκε στο +2,42% λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών σημείωσε άνοδο πάνω από 10%.


Ο λόγος για αυτή την εκτίναξη είναι το γεγονός πως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ, παράλληλα έρχονται από τις Βρυξέλλες αισιόδοξα μηνύματα για σύγκλιση στη διαπραγμάτευση.


Αργά το απόγευμα της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει για το ύψος του ELA των ελληνικών τραπεζών.


Μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα. Όπως επίσης και μια πιθανή απόφαση για αύξηση στο κούρεμα που γίνεται ως ενέχυρο για τα λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες την έκτακτη βοήθεια.


Αμφιβολίες για το ύψος του ELA


Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι την χρηματοδότηση του Δημοσίου.


Άτομα με γνώση των διαβουλεύσεων στην ΕΚΤ προβλέπουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφιβάλουν ότι αυτή θα είναι μεγάλη.


Επιπλέον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το όριο των 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ποσό των εντόκων γραμματίων που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο για να αντλούν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Καθώς οι τράπεζες αυτές είναι οι μοναδικοί βασικοί αγοραστές τέτοιων χρεωγράφων, το όριο αυτό στην ουσία εμποδίζει το Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα.


Η απόφαση για το «κούρεμα»


Αυτό πάντως δεν φαίνεται να γίνεται προς το παρόν, καθώς το μόνο που θα έκανε θα ήταν να σφίξει τη θηλιά γύρω από την Αθήνα και η ΕΚΤ δεν θα ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές με μια τέτοια κίνηση, καθώς οι συζητήσεις φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.


Πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι δεν αναμένει το διοικητικό συμβούλιο να κάνει κάποια δραματική αλλαγή που θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.


Reuters: ΕΚΤ αυξάνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες


Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να ακούσει τη σκληρή γραμμή που θέλουν να περάσουν οι Γερμανοί της Bundesbank.


Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, θα υπάρξει νέα αύξηση στον ELA- πιθανότατα όχι μεγάλη-, ενώ δεν αναμένεται να πάρει απόφαση για μεγαλύτερο «κούρεμα» που θα έβαζε τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας που έχει ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας.


Όπως εξηγούν πηγές της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών της κεντρικής ευρωτράπεζας, με επικεφαλής την γερμανική Bundesbank, για «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για αντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.


Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να αυξήσει την Τετάρτη το ποσό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το Reuters.


Οι αντιρρήσεις των Γερμανών


Ωστόσο, η αύξηση του ορίου προσκρούει στις αντιρρήσεις της γερμανικής Bundesbank, που ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν κυβερνήσεις.


Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ είπαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη με επικεφαλής της Bundesbank θέλουν το «κούρεμα» ή το discount που επιβάλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεώγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο να αυξηθεί μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.


Θετικά σημάδια και από το Brussels Group


Μηνύματα προόδου και σύγκλισης εκπέμπονται από το Brussels Group, καθώς υπάρχουν σημάδια συμφωνίας σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.


Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Ωστόσο, παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.


Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή, δείχνει και τη βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω προσέγγιση.


Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν να εξελίσσονται θετικά, το Εurogroup θα μπορούσε να εκδώσει τη Δευτέρα μια θετική δήλωση, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα η ΕΚΤ είναι αυτή που θα κρίνει αν πρέπει να υπάρξει ή όχι αύξηση της ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.


Σόιμπλε: Μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα


Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Ζημιά για την Ελλάδα σημαίνει και ζημιά για τη Γερμανία. Για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται η Γερμανία, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ούτε η Γερμανία και η Τρόικα φταίνε επειδή η Ελλάδα δεινοπαθεί».


«Κάθε νέα βοήθεια μας, πρέπει να έχει νόημα. Η Ελλάδα απέτυχε να πάρει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία. Μόνο η Ευρώπη είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν φόρους», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup


Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.


kontranews 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X