Κοντονής: «Ό,τι γίνει είναι πια ευθύνη άλλων»

Μετά από την αναδιατύπωση του άρθρου 15 του αθλητικού νομοσχεδίου ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τη βούληση  της Κυβέρνησης να βάλει τέλος στην παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Ίσως είναι και σύμπτωση το γεγονός ότι σήμερα η Ομοσπονδία της Ισπανίας έχει σκοπό να βάλει λουκέτο στο πρωτάθλημα από τις 16 Μαΐου. Η Ομοσπονδία. Γιατί η Ισπανική βουλή αποφάσισε να νομοθετήσει ότι από το ποσοστό των τηλεοπτικών στα ταμεία της Ομοσπονδίας θα πηγαίνει το 4,55%. Εδώ δεν έχουμε παρέμβαση των διεθνών, ούτε σκέψη αποκλεισμού των εθνικών ομάδων. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση για δικαιότερη κατανομή προς όφελος των ασθενεστέρων. Εδώ έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά με το πώς κρίνει ο καθένας και πως επεμβαίνει. Σας καλώ να προβληματιστούμε.Σε αυτές τις δυο μέρες που συζητάμε ακούμε πράγματα αντιφατικά. Μας λέτε να εναρμονιστούμε με τις διεθνείς. Όταν όμως συζητάμε και βρίσκουμε χρυσή τομή, μας λέτε ότι κάνουμε κωλοτούμπα. Μας λέτε ότι δεν κυβερνάμε. Όταν φέρνουμε νομοσχέδια μας καλείτε να τα αποσύρουμε. Μας λέτε είναι σωστές οι διατάξεις, αλλά δεν τις ψηφίζουμε να μην υπάρξει έξοδος των ελληνικών ομάδων. Μας λέτε να μην αφήσουμε την αυτονομία της ΕΠΟ, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρξει Grexit. Μας προτρέπετε να παρέμβουμε στις εκλογές της ΕΠΟ και στη διαιτησία. Όμως αυτά είναι ο πυρήνας όχι του αυτόνομου, αλλά του αυτοδιοίκητου.
Τι συμβαίνει τελικά με εσάς. Βρίσκεστε σε μια διαρκή κατάσταση πολιτικής σχιζοφρένειας; Θέλετε να ισχύουν ταυτόχρονα όλα;Πράγματι έγινε μια τροπολογία την τελευταία στιγμή, γιατί είπαμε από χθες ότι εννοιολογικά δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση. Σας καταθέτω το έγγραφο της ΕΠΟ που είχαμε πάρει πριν το Πάσχα που αποδομούσε άρθρο προς άρθρο το νομοσχέδιο. Αυτό τι θέλει να πει; Η κυβέρνηση έμεινε σταθερή στους δείκτες που είχε ορίσει. Ακούσατε την ΕΠΟ και της διεθνείς. Δεχόντουσαν την επιβολή προστίμων και ποινών;
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Ισχύει ένα απαράδεκτο για την έννομη τάξη καθεστώς αυτονομίας ειδικά της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Καταργείται αυτό; Καταργείται.Σε αυτά που ήταν τα επίδικα, η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε βήμα πίσω. Συζήτησε πλευρές και πτυχές. Εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια. Ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη άλλοι. Εμείς θέλαμε να καταδείξουμε στον ελληνικό λαό, ότι σκοπός του νομοθετήματος δεν ήταν να βρεθούν σύλλογοι και εθνικές ομάδες έξω από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σκοπός μας παραμένει να μπει τάξη στο καθεστώς ανομίας. Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ένα πρώτο βήμα. Δεν λύνονται οι παθογένειες. Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το φαινόμενο της ακραίας και απάνθρωπης βίας που έφτασε να πλήττει ακόμα και παιδικά πρωταθλήματα, είχε δυο δρόμους. Τον έναν τον ακολουθούμε. Να νομοθετήσουμε. Παράλληλα με το έργο της δικαιοσύνης. Ο άλλος δρόμος ήταν μια μετωπική σύγκρουση. Προτιμήσαμε τον πρώτο δρόμο. Θεωρούμε ότι αυτά για τα οποία η κυβέρνηση έδωσε μάχη κατά το μέγιστο μέρος υλοποιούνται με το νομοσχέδιο.Το άρθρο 1 το έχουν δεχθεί και οι διεθνείς. Καμία υπερεξουσία δεν αναλαμβάνει ο υφυπουργός. Αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχουν και οι άλλοι στον τομέα τους.Επανέρχεται η κανονικότητα.Αυτές τις ημέρες συνεχίζεται με τρόπο αποκαλυπτικό για όλη την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα μια διαδικασία ενώπιον του ειδικού ανακριτή. Μια διαδικασία που είχε καθυστερήσει αρκετά. Σήμερα αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με βάση όσα γνωρίζουμε, θεωρούμε ότι επιτελούμε το καθήκον μας. Βάζουμε μπροστά στα προβλήματα και τις ευθύνες τους τις διεθνείς Ομοσπονδίες.Σας καλούμε να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο με την ευρύτατη πλειοψηφία».

Σχετικά άρθρα