Σπανούλης… για όλα

Οι τρεις τίτλοι της Ευρωλίγκας που κοσμούν την τροπαιοθήκη του όχι μόνο δεν τον έχουν “χορτάσει” αλλά του έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη… δίψα. Λίγες ημέρες πριν από ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για τη νέα μεγάλη πρόκληση του Ολυμπιακού στο Final 4 της Μαδρίτης και αναφέρθηκε στις προλήψεις, στην ηρεμία στο παιχνίδι του αλλά και στο φόβο του κατά τη διάρκεια του Top 16 της διοργάνωσης.
Η συνέντευξη του “Kill Bill” στην εφημερίδα “ΦΩΣ”:
Για την πρόκριση στο Final Four: «Πάντα είχα μέσα μου την πεποίθηση ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Ήξερα βέβαια τις δυσκολίες, γνώριζα τι μπορεί να μας το στερήσει. Βασικά, υγεία ήθελα να έχουμε και είναι αλήθεια ότι περάσαμε πάρα πολλά, αλλά στο σημαντικότερο χρονικό σημείο, με την Μπαρτσελόνα, μαζευτήκαμε όλοι. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο κόουτς άλλαξε την ομάδα, αυτό πρέπει να το τονίσουμε, έχει παίξει μεγάλο ρόλο».
Για το αν φοβήθηκε ποτέ: «Όταν άρχισαν οι τραυματισμοί. Όταν μας… πλάκωσαν τα προβλήματα το ένα μετά το άλλο. Και να σκεφτείς αυτό έγινε δυο μέρες πριν από τη Φενέρ. Και βρεθήκαμε κάποια στιγμή με προβλήματα και εγώ και ο Γιώργος, αλλά αυτά πέρασαν. Ήμασταν υγιείς τη στιγμή που έπρεπε. Δείξαμε χαρακτήρα στο Top 16, στη μεγαλύτερη τουλάχιστον διάρκειά του. Και μπήκαμε δυνατοί και αποφασισμένοι στα play offs. Θεωρώ πως ο Θεός όσα μας πήρε με τους τραυματισμούς μάς τα έδωσε πίσω στη διάρκεια των παιχνιδιών με την Μπαρτσελόνα».
Για το ατού του Ολυμπιακού σε σχέση με τους αντιπάλους στο Final Four: «Έχουμε εκπληκτική χημεία. Ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του, ξέρουμε τι να κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Είμαστε όλοι χαρούμενοι, το κλίμα είναι σούπερ, τα αποδυτήρια μας γεμάτα υγεία. Νομίζω ότι σε αυτό υπερτερούμε πολύ. Επίσης, έχουμε σημειώσει δυο κατακτήσεις συνεχόμενες και αυτό όπως και να το κάνουμε δίνει στην ομάδα νοοτροπία νικητή και χαρακτήρα. Δεν της παρέχει τίτλους χωρίς να παλέψει, αλλά, αν μη τι άλλο, έχουμε γνώση των καταστάσεων».
Για τη διάθεση… εκδίκησης της ΤΣΣΚΑ: «Σίγουρα θα θέλουν πάρα πολύ να μας κερδίσουν. Για εμένα, μαζί με τη Ρεάλ είναι το φαβορί να πάρει την κούπα. Παίζουν καλό μπάσκετ όλο τον χρόνο και γενικά έχουν τον τρόπο τους. Παίξαμε στο Top 16 και μοιραστήκαμε τις νίκες. Εμείς μάλιστα είχαμε και απουσίες στον αγώνα της Μόσχας. Οι Ρώσοι έχουν παίξει καλά όλη τη χρονιά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, θα κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε όρθιοι σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι».
Για την εγκυμοσύνη της συζύγου του και τις προλήψεις: «Δεν τα πιστεύω αυτά. Είμαι ευλογημένος που έχω μια όμορφη οικογένεια. Με στηρίζουν και με αντέχουν. Το πρόγραμμα του αθλητή δεν είναι και εύκολο. Είναι κοντά μου, γενικά αισθάνομαι πολύ όμορφα με το μπάσκετ και την οικογένεια. Ευτυχώς είναι και μικρά τα παιδιά μου και δεν καταλαβαίνουν από βρισιές και κατάρες».
Για το πότε νιώθει ότι θα πάρει ένα Final Four έχοντας ήδη 3/3: «Περισσότερο ένστικτο είναι, παίζει ρόλο το μομέντουμ, η ροή των πραγμάτων. Εκεί το καταλαβαίνεις. Αν υπάρχει υγεία και είναι καλά η ομάδα, παίζει με αυτοπεποίθηση. Αν είσαι έτοιμος, τότε έρχονται τα πάντα, κάνοντας απλώς αυτό που πρέπει. Και σε εμάς υπάρχει και δίψα. Κανείς δεν είναι χορτασμένος. Ναι, κάποιοι το έχουμε κατακτήσει, αλλά το θέλουμε ξανά. Κάποιοι άλλοι θα είναι για πρώτη φορά σε Final Four, είναι πρόκληση για αυτά τα παιδιά. Κάποιοι άλλοι έχουν πάει, αλλά δεν το κέρδισαν. Και δεν ξέρεις πότε και αν θα ξαναβρεθείς. Όλα αυτά είναι επιχειρήματα για να δώσεις τα πάντα στο γήπεδο. Έχουμε 25% πιθανότητες. Με τόσες ξεκινάμε, πάμε και όπου βγει».
Για την έλλειψη άγχους: «Για εμάς, το μεγαλύτερο άγχος είναι να φτάνουμε στα φάιναλ φορ. Μετά πάμε απλώς και παίζουμε. Αυτό είναι το πολύ καλό για τον Ολυμπιακό. Όταν μια ομάδα δεν έχει το “πρέπει” πάνω από το κεφάλι της, κάνει όμορφα τη δουλειά της και πορεύεται με ασφάλεια και ηρεμία. Και εμείς αυτό θα πράξουμε στη Μαδρίτη. Θα πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, για να το χαρούμε».
Για την ηρεμία που βγάζει φέτος: «Είμαι ήρεμος, είμαι κατασταλαγμένος. Έχει παίξει μεγάλο ρόλο ο κόουτς σε αυτό. Ξέρω πολύ καλά τον ρόλο μου, ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω στο γήπεδο. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, είμαι ήρεμος και στην προσωπική μου ζωή. Όταν υπάρχει υγεία, υπάρχει και αυτοπεποίθηση, όταν δεν είμαι υγιής, τρελαίνομαι, αρχίζουν τα προβλήματά μου. Και πέρυσι το έπαθα αυτό και την πρώτη χρονιά μου στον Ολυμπιακό με τους κοιλιακούς προσαγωγούς».
Για την καλή αγωνιστική του κατάσταση μετά την ξεκούραση του καλοκαιριού: «Τις δυο φορές που δεν πήγα στην Εθνική, ήταν λόγω υγείας φυσικά. Όταν πήγα ακολούθησαν δύσκολες σεζόν, αλλά τι να κάνουμε; Μέσα στο πρόγραμμα ήταν και αυτό. Το ένα καλοκαίρι που δεν πήγα, έκανα εγχείρηση. Το άλλο, έμεινα για δυο μήνες με ειδική αγωγή. Με βοήθησε το καλοκαίρι που πέρασε να μαζέψω δυνάμεις, να ηρεμήσω και να είμαι δυνατός».
Για τον ημιτελικό μεταξύ Ρεάλ και Φενέρ: «Δύσκολο πολύ. Είναι καλές ομάδες και οι δυο, δεν χωράνε προγνωστικά. Αν πρέπει με το ζόρι να πω ή να δώσω πιθανότητες, έστω λίγες, μάλλον αυτές πάνε στη Ρεάλ, επειδή θα είναι στην έδρα της και μόνο γι’ αυτό. Από την άλλη όμως, θα έχουν και πίεση αυτοί, δεν ξέρω. Από τα καλύτερα Final Four θα είναι αυτό».
Για το ποιος θα ήθελε να το πάρει, αν δεν το πάρει ο Ολυμπιακός: «Αυτό δεν θέλω να το σκέφτομαι, αλλά αν πρέπει να πω, ε, ας πάει μετά στον κουμπάρο μου τον Ζήση».
Για το πρωτάθλημα μετά το Final Four: «Κάθε ιστορία είναι και διαφορετική. Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του. Εμείς όταν γυρίσουμε θα αφοσιωθούμε στα play offs ολοκληρωτικά. Εκεί θα έχουμε τα μυαλά μας, απλώς το μοναδικό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε υγεία στην ομάδα. Και όλα τα άλλα θα τα βρούμε».
Για το μήνυμα στον κόσμο: «Ο κόσμος να ξέρει ότι εμείς πάμε χωρίς πίεση, χωρίς άγχος, θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε όποιον βρούμε μπροστά μας, αλλά κυρίως πάμε για να το ευχαριστηθούμε. Γιατί είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε και πάλι στη μεγάλη αυτή γιορτή».

Σχετικά άρθρα