Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξένος Τύπος – Στο επίκεντρο ρευστότητα και δημοψήφισμα
Ξένος Τύπος - Στο επίκεντρο ρευστότητα και δημοψήφισμα thumbnail

Ξένος Τύπος – Στο επίκεντρο ρευστότητα και δημοψήφισμα

Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου παραμένει το ελληνικό ζήτημα και η επόμενη μέρα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα του BBC είναι προειδοποίηση του Γιάννη Βαρουφάκη ότι η ρευστότητα αρκεί για δυο μόνο εβδομάδες στην Ελλάδα: "Η δόση του ΔΝΤ των 750 εκατ. ευρώ πληρώθηκε, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν καταβληθεί άλλα 200 εκατ. ευρώ. Αλλά το πρόβλημα ρευστότητας πνίγει", τονίζεται στο δημοσίευμα.

"Το Eurogroup αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα", "Η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες", "Ξανά καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της", "Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν", είναι μερικοί από τους τίτλους γερμανικών εφημερίδων.

Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ Eurogroup και Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα, επισημαίνει η Welt, ενώ προσθέτει ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με την Die Zeit, οι πιστωτές της Ελλάδας της άσκησαν εκ νέου πίεση: χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας

Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα είναι συνεπής ως προς τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Η Frankfurter Allgemeine διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό.

Πόλσον: Θα συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Όπως αναμενόταν, το Eurogroup ούτε έφτασε σε μια τελική συμφωνία ούτε αποφάσισε εκταμίευση, ωστόσο, υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε έναν άλλο τομέα, παρατηρεί σε άρθρο της η βρετανική Guardian: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εισήλθε στο χώρο της συνάντησης λέγοντας ότι θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα.

Ως Ηράκλειος άθλος για την Αθήνα χαρακτηρίζεται η κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων, αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας ότι έως το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να βρει ακόμη 2 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και ακόμη 6,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ.

Με τίτλο ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά σε δύο εβδομάδες, η Liberation αναφέρεται στα προβλήματα ρευστότητας της χώρας, με την εφημερίδα να επικαλείται του δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η χώρα έχει μετρητά για δύο εβδομάδες.

Το ΔΝΤ θέλει να αποστασιοποιηθεί από μελλοντικές διασώσεις στην Ελλάδα αναφέρει η El Mundo και σημειώνει ότι το Ταμείο έχει δείξει στους Ευρωπαίους την επιθυμία να μην είναι μέρος του σχεδίου για ένα τρίτο πακέτο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X