Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κοτζιάς με Ερντογάν: «Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό»
Κοτζιάς με Ερντογάν: «Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό»  thumbnail

Κοτζιάς με Ερντογάν: "Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό"

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ερντογάν


Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία.  


Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της δεν υπήρξαν δηλώσεις.


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για "ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας" και για την επίλυση του Κυπριακού.


"Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών. Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι".


Τα παραπάνω τόνισε Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.


Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.


"Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας", τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.


Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός αποκάλυψε πως επήλθε συμφωνία "για να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα".  


"Ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει εννέα τεχνικές πλευρές που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη τύπου", υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.


Ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το Κυπριακό είπε πως "προωθώντας τις λύσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό θα αφήσουμε τους θετικούς ασκούς ανέμου, θα δώσουμε ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο τους στην περιοχή και παραπέρα.


Ευχαριστώ για το πάρα πολύ καλό θετικό και φιλικό κλίμα όλων των συζητήσεών μας. Η αίσθησή μου ήταν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρούμε ουσιαστικές λύσεις και γι’ αυτό άλλη για άλλη μία φορά χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία που είχαμε χθες και σήμερα".


Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει.


Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.


Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.


Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων.


Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.


Υπάρχει "αποφασιστικότητα μας, ως Ελλάδα και Τουρκία, να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές στην Κύπρο για λύση", σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης δύο ιδρυτικών κρατιδίων (συνιστωσών πολιτειών) στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου των δύο ηγετών.


Και χαρακτήρισε το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί ως έναν καλό λόγο αισιοδοξίας, τόνισε δε τη σημασία συχνότερων συναντήσεων των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών.


Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη γείτονα, καθώς και στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά προς τον ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και ένα από τα ελληνικά νησιά.


"Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε "καλή χημεία".


Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών. Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.kontranews

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X