Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Καταθέτουν σήμερα Σημίτης και Βενιζέλος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Καταθέτουν σήμερα Σημίτης και Βενιζέλος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου  thumbnail

Καταθέτουν σήμερα Σημίτης και Βενιζέλος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μάρτυρες στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και έχουν κληθεί για σήμερα από το δικαστήριο. Η πρώτη τους κλήτευση είχε γίνει στις 29 του περασμένου μήνα, αλλά δεν εξετάστηκαν τότε καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου οι οποίοι προηγούνταν.


 


Για τις 20 Μαΐου έχει οριστεί  η κατάθεση των Βάσως Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου, και για τις 27 του ίδιου μήνα οι καταθέσεις των  πρώην αρχηγών όπλων, Αθ. Τζογάνη, Μ. Παραγιουδάκη και Γ. Ιωαννίδη.


 Όλοι τους ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, και κλητεύτηκαν από το δικαστήριο μετά από το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό  για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων, αδίκημα για το οποίο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του επέβαλλε την ανώτατη ποινή κάθειρξης 20 ετών .


Η απόφαση του εφετείου να τους καλέσει τελικά ως μάρτυρες προκάλεσε  έκπληξη, καθώς  το συγκεκριμένο αίτημα ο Ακης Τσοχατζόπουλος το είχε υποβάλλει κατ΄ επανάληψη και είχε απορριφθεί.


Μάλιστα και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που τελικά θα εξεταστούν από το δικαστήριο φέρονται να εξεπλάγησαν από την εξέλιξη καθώς όπως φέρεται ότι θα υποστηρίξουν και στο δικαστήριο  ότι  το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει με βάση την εισήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τα μέλη του δεν γνωρίζουν για τις όποιες μίζες κατηγορείται ότι έλαβε ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας . 


Αντίθετες απόψεις έχει η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος, έχει δηλώσει:


"Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ήταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι από τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους είναι σημαντική. Θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214".


Αντιθέτως, ο συνήγορος της κόρης του πρώην υπουργού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ εκείνης της περιόδου "δεν έχουν να εισφέρουν τίποτα στη διαδικασία".


Η συνάντηση


Πάντως στην προηγούμενη δικάσιμο ανταποκρίθηκαν όλοι στην κλήτευση του δικαστηρίου, πλην του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό.


Η μοναδική επαφή δε του Κώστα Σημίτη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Βάσως Παπανδρέου με τον πρώην υπουργό εθνικής άμυνας πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στις 29 Απριλίου , ήταν μια ψυχρή χειραψία την οποία επεδίωξε  ο ίδιος ο κατηγορούμενος.


Σ΄εκείνη την δικάσιμο, όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος  έφτασε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο εφετείο κατευθύνθηκε προς τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αφού είπε δυνατά "καλημέρα σε όλους", έτεινε το χέρι του στον Ευ. Βενιζέλο λέγοντας του "Γεια σου Βαγγέλη". Εκείνος γυρίζοντας το βλέμμα του αλλού του απάντησε ψυχρά "Γεια σου Άκη". 


Στη συνέχεια ο Α. Τσοχατζόπουλος πλησίασε και έτεινε το χέρι του προς τον Κ. Σημίτη λέγοντας του: "Πρόεδρε". Ο πρώην πρωθυπουργός του έτεινε το χέρι ανέκφραστος.


Έπειτα ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαιρέτισε τον Σωκράτη Κοσμίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σημίτη  και τέλος χαιρέτισε και τη Βάσω Παπανδρέου.


Παρούσα και η Βίκυ Σταμάτη 


Στο εδώλιο του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων κάθεται σήμερα για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης η Βίκυ Σταμάτη. Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου επέλεξε να επιστρέψει στη δίκη σήμερα που είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 


 


Ο κ. Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μας αν συμμετείχατε


ΣΗΜΙΤΗΣ: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο Πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διεκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.


Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Σημίτης ανέφερε:
"Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι"


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις αποφάσεις να πάμε…


ΣΗΜΙΤΗΣ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων, θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε: "Όπλα ή βούτυρο". Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης".


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.


ΣΗΜΙΤΗΣ:  Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;


ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ,  απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. Παίζει ρόλο επίσης αν θέλεις διπλωματικά π.χ. τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόριζε τιμές, αυτό το αποφασίζει ο ΥΠΕΘΑ όπως λένε και οι νόμοι.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X