Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Κάρφωσε» τον Ακη ο Σημίτης: «Λυπάμαι για τις αθλιότητες που έγιναν επί πρωθυπουργίας μου»
«Κάρφωσε» τον Ακη ο Σημίτης: «Λυπάμαι για τις αθλιότητες που έγιναν επί πρωθυπουργίας μου» thumbnail

"Κάρφωσε" τον Ακη ο Σημίτης: "Λυπάμαι για τις αθλιότητες που έγιναν επί πρωθυπουργίας μου"

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίστηκαν οι αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων περιέγραψε, καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την Τετάρτη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση των εξοπλιστικό με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε πως η ανάγκη να επενδύσει σε εξοπλισμούς η Ελλάδα προέκυψε μετά το επεισόδιο στα Ιμια. Ωστόσο μετά τις διπλωματικές προσπάθειες και την υπογραφή της Συμφωνίας του Ελσίνκι αποφασίστηκε η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών. Και σε αυτό το θέμα ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος.

Στη συνεχεια ο Κώστας Σημίτης ουσιαστικά "κάρφωσε" τον Ακη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία".

Ο υπουργός Αμυνας αποφασίζει αφού προηγουμένως έχουν συμφωνήσει οι αρμόδιες επιτροπές και οι αρχηγοί των τριών όπλων. Το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά, εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Το ελικόπτερο των Ιμίων και τα εξοπλιστικά

Πιο αναλυτικά στην κατάθεσή του ο Κώστας Σημίτης είπε:

Πρόεδρος:  Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ:

Κ. Σημίτης: "Με εκπλήσσει το ερώτημά σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Ηρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια. Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο: Εγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ημουν ο Πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές Γιατί; Θα θυμάστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν, γι' αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα. Επεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες και γιατί δεν υπήρχαν άλλα ελικόπτερα. Αφου κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ιμια, όχι μόνο από εμένα αλλά και μετά από συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που μου είχε πει ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκίας, η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών…

" Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε με μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999"

Πρόεδρος: Να πούμε για τις ειδικές συμβάσεις;

Κ. Σημίτης: "Πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τουτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο Δικαστήριο της Χάγης. 

"Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών"


" Το 2001 συγκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινα να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ' εκείνον οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ". 

Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Κ. Σημίτης ."Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογίστηκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ιμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η Συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές".

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ. Σημίτης: "Κάλλιστα. Χωράει δωροδοκία. Αφού έγινε κάλλιστα είναι δυνατή".

Υπεράσπιση (Γιάννης Παγορόπουλος): "Δεν απεδείχθη, κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται".

Κ. Σημίτης: "Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχτηκε. Εδώ παίζουν δύο πράγματα ρόλο. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το "παίξει", να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυνή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο, στον υπουργό. Οταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε…" 

Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;

Κ. Σημίτης: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά, να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. 

" Εγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και στη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις "χρήσιμες πληρωμές" όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους".

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος; 

Κ. Σημίτης: "Οχι βέβαια, δεν έχω καμία γνώση".

"Λυπάμαι για τις αθλιότητες"

Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι "οι αθλιότητες έγιναν επό πρωθυπουργίας μου".

"Ειναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επι πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, ενώ στην παρατήρηση της πολιτικής αγωγής πως επέλεξε "με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ. Τσοχατζόπουλο", ο Κώστας Σημίτης απάντησε:

"Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Αμυνας ηταν ο κ. Αρσένης. Εγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση, γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ". 

Παρών στο δικαστήριο, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας, είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.


tanea.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X