Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Ηλεκτρονικό βραχιόλι για 250 κρατουμένους, πως θα λειτουργεί;
Ηλεκτρονικό βραχιόλι για 250 κρατουμένους, πως θα λειτουργεί; thumbnail

Ηλεκτρονικό βραχιόλι για 250 κρατουμένους, πως θα λειτουργεί;

Ένα high-tech βραχιόλι θα αποτελέσει σύντομα το απολυτήριο για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια)


Ένα high-tech βραχιόλι θα αποτελέσει σύντομα το απολυτήριο για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια) και όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις ευεργετικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα.Όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι, η φιλοσοφία του δεν είναι να μην κοπεί, καθώς αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα ψαλίδι, αλλά να επιβλέπει τον επιτηρούμενο, ενώ τον αποτρέπει να το αφαιρέσει, χάρη στην τεχνολογία που διαθέτει.


Το βραχιόλι τοποθετείται είτε στο πόδι του επιτηρούμενου, για να μην είναι ορατό σε άλλους και στιγματίζεται ο ίδιος, είτε, εάν δεν το επιτρέπουν λόγοι υγείας, στον καρπό του χεριού του και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM). 

Το βάρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τον ιμάντα στερέωσης ανέρχεται μόλις σε 150 γραμμάρια, ενώ είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικό, μη τοξικό και μη εύφλεκτο υλικό. 

Επιπλέον, ο επιτηρούμενος παίρνει ένα φυλλάδιο με οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος και τις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και η φόρτισή του.


Τι θα συμβεί αν κοπεί το βραχιόλι


Όποιος φοράει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν αποφασίσει να το κόψει, καθώς θα ενημερωθούν αμέσως οι Αρχές και ο ίδιος θα επιστρέψει οριστικά στη φυλακή. Όπως και στην περίπτωση που ξεφύγει από τα όρια του χώρου τα οποία του έχουν οριστεί. 

Ειδικότερα, στην περίπτωση που επιτηρείται ηλεκτρονικά ενώ υποχρεούται να βρίσκεται στην κατοικία του και διαπιστωθεί απουσία σήματος που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης, ο ανάδοχος τηλεφωνεί στην κατοικία του επιτηρούμενου και αν δεν απαντήσει ο ίδιος, τότε ενημερώνονται αμέσως τα αρμόδια όργανα που επέβαλαν τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης προκειμένου να ανακληθεί η διάταξη, η απόφαση ή το βούλευμα. 


Δηλαδή η αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας, το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία, καθώς και η Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας. Αν υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχείρησε να καταστρέψει, να αφαιρέσει ή να αλλοιώσει τα δεδομένα του συστήματος, η εταιρεία επίσης τον καλεί στην κατοικία του για να ελέγξει αν βρίσκεται εκεί και στη συνέχεια τον επισκέπτεται για να διαπιστώσει αν συνέβη κάτι από τα παραπάνω και αναλόγως ειδοποιεί τα αρμόδια όργανα. 

Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή, η χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.


Στην περίπτωση που το άτομο παρακολουθείται ηλεκτρονικά κατά την κίνησή του εκτός της κατοικίας του, η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει τις Αρχές έπειτα από έλλειψη σήματος ενός λεπτού, όπως και σε απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης της συσκευής, σε κίνηση εκτός του καθορισμένου χώρου ή στην περίπτωση απειλής ή χρήσης βίας κατά του προσωπικού ή άρνησης συνεργασίας. 

«Οι διατάξεις του νόμου για την ηλεκτρονική επιτήρηση εγγυώνται αφενός την περιφρούρηση της δημόσιας τάξης και την ασφάλεια του πολίτη και αφετέρου την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του ίδιου του επιτηρούμενου προσώπου» δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, γενικός διευθυντής της εταιρείας G4S, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ. 


Κόστος και ποιους αφορά 


Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόζεται πιλοτικά. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα μορφή σωφρονισμού 250 κρατούμενοι. 

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Intertech, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό του πιλοτικού προγράμματος και θα θέσει υποψηφιότητα για την επιλογή στην κανονική διαδικασία, το βραχιόλι προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα σε οικονομικό, κοινωνικό και λειτουργικό επίπεδο, καθώς «σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί έχει παρατηρηθεί μείωση πάνω από 50% του κόστους του κρατουμένου, ο ίδιος εντάσσεται στην κοινωνία και στην οικογένεια, ενώ αποσυμφορίζονται οι φυλακές». 


Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα εφαρμοστεί σε:

- 100 υπόδικους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.- 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης την οποία εκτίουν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Σε αυτούς μάλιστα θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής.- 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού την οποία εκτίουν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Αττική. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα εφοδιαστούν με βραχιολάκια με τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις τόσο στην κατοικία τους όσο και έξω από αυτή.- 50 υπόδικους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται στο νοσoκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Σε αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους.Το μέγιστο κόστος για τη χρήση μιας συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ ημερησίως και θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του, τη δαπάνη θα καλύπτει το Ελληνικό Δημόσιο. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X