ΤΕΛΙΚΟΣ! Θρύλε μόνο εσύ!

Ο Ολυμπιακός σε ένα απίθανο παιχνίδι κόντρα σε όλους και όλα πήρε με τρόπο που μόνο αυτός ξέρει το εισιτήριο για τον τελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (70-68).
Ο Βασίλης Σπανούλης δεν ήταν σε καλή βραδιά αλλά πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε όταν έπρεπε! Με τρία τρίποντα στα τελευταία λεπτά του αγώνα και ενώ ο ίδιος είχε μόλις πόντους (από βολές) άλλαξε την ψυχολογία του Ολυμπιακού και ξύπνησε φαντάσματα στης ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ολυμπιακός έπαιξε συνολικά εκπληκτική άμυνα και ενώ ήταν πίσω στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (βρέθηκε ακόμα και στο -9) κατάφερε με επικό τρόπο και δια χειρός του τεράστιου Kill Bill να σκοτώσει την ρωσική αρκούδα. 
Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ από τους Πρίντεζη και Παπαπέτρου ενώ ο Βασίλης Σπανούλης τη στιγμή που η μπάλα έκαιγε δεν δήλωσε απλά παρόν. Βροντοφώναξε ότι ο Ολυμπιακός είναι εδώ, είναι στη Μαδρίτη και είναι έτοιμος για να προσθέσει το τέταρτο αστέρι! 
Απίστευτο κοουτσάρισμα από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που κλείδωσε τον Κιριλένκο και έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Μίλος Τεόντοσιτς. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν πολλά λάθη αλλά τελικά όλοι έδειξαν ότι αυτή ομάδα δεν έχει ταβάνι.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στην πρώτη περιόδο με καλή άμυνα, χαρακτηριστικό της ομάδας του Σφαιρόπουλου. Ωστόσο στην επίθεση ήταν φανερό πως υπήρχε πρόβλημα καθώς ο Ιτούδης είχε στείλει αρχικά απάνω του τον Σόνι Γουίμς. Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε με πίεση σε όλο το γήπεδο και ανάγκαζε τον Ολυμπιακό σε βιαστικές επιθέσεις. Οι ερυθρόλευκοι παρότι βρέθηκαν στο -4 για το 9-5 και το 13-9 δεν είχαν χάσει την επαφή τους με το αντίπαλο καλάθι.
Ο Σφαιρόπουλος είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς ο Ντάρντεν φορτώθηκε σε μόλις 2.30” λεπτά με δύο φάουλ. Το θετικό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι η περίοδος έληξε με την ΤΣΣΚΑ να είναι στο 20-17 αλλά με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι άποντος.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να περάσει εύκολα την μπάλα στο ζωγραφιστό λόγω των ψηλών κορμιών της ΤΣΣΚΑ και έτσι σούταρε 8 τρίποντα (3/8, 37%) ενώ είχε μόλις 6 δίποντα και δεν πήγε καμία φορά στις βολές. Για την ΤΣΣΚΑ ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε στην πρώτη περίοδο στους 0 πόντους αλλά ο Νάντο Ντε Κολό είχε σε 4.30 λεπτά 5 πόντους.
Η ΤΣΣΚΑ στο δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με ένα μικρό σερί 4-0 και πέρασε μπροστά με 24-17 για τη μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο μέρος. Ο Πέτγουεϊ με τρίποντο μείωσε και αμέσως ο Ιωάννης Παπαπέτρου ανέλαβε δράση. Τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα ήταν καταλυτικός. Μάζεψε ριμπάουντ, ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό επιθετικά και τον κράτησε κοντά στο σκορ. Ο Ολυμπιακός δικαιούται να φωνάζει καθώς οι διαιτητές σφύριζαν με άλλα μέτρα και σταθμά στις δύο πλευρές του παρκέ.
Παρόλα αυτά με το λέι απ του Ντάνστον οι ερυθρόλευκοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 27-28 στα 4.34” πριν την ανάπαυλα.
Ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του στην άμυνα και έτρεξε όσο μπορούσε, πέρασε τη μπάλα στο ζωγραφιστό και έλεγξε την εναέρια κυκλοφορία. Με τον Βασίλη Σπανούλη να μην έχει βρει τον δρόμο προς το καλάθι καθώς είχε μόλις 2 πόντους με 2/2 βολές (τις μόνες που εκτέλεσε ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος) οι ερυθρόλευκοι έπρεπε να βρουν από αλλού σκορ.
Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο πρώτος παίκτης των δύο ομάδων που είχε διψήφιο αριθμό πόντων (11π. στο ημιχρόνου). Στο τέλος του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός είχε 1 περισσότερο ριμπάουντ (16 έναντι 15). Η ΤΣΣΚΑ πήγε στα αποδυτήρια με τη μικρότερη δυνατή διαφορά και το 36-35.
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς συγκέντρωση και ξεκίνησε με 3 λάθη. Στην άμυνα του συνέχιζε να είναι καλός και με τον Παπαπέτρου να έχει «εξαφανίσει» τον Κιριλένκο βρισκόταν κοντά στο σκορ. Ωστόσο τα πολλά λάθη και που προέρχονταν από την πίεση που ασκούσαν στην πάσα οι Ρώσοι, έδωσαν την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να τρέξει να πετύχει πόντους στο τρανζίσιον. Ο Ντε Κολό με λέι απ στον αιφνιδιασμό κάνει το 45-39 στα 5.49” πριν το τέλος και ο Σφαιρόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ.
Οι ερυθρόλευκοι ήταν διστακτικοί, είχαν κακές επιλογές στην επίθεση, αλλά είχαν ακόμα τον έλεγχο των ριμπάουντ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε τα μις ματς των ψηλών με τους κοντούς της ΤΣΣΚΑ και αναλώθηκε σε κακές επιθέσεις.
Η ΤΣΣΚΑ πέρασε μπροστά με 8 (47-39 στα 3.38” πριν το τέλος) αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με το τρίποντο του Πρίντεζη και με τον Αγραβάνη μείωσε στους 2 (49-47) με 2.14” να μένουν για το φινάλε. Το 51-47 της τρίτης περιόδου διαμόρφωσε ο Τεόντοσιτς (το πρώτο του καλάθι στον αγώνα) στην εκπνοή του δεκαλέπτου.
Αυτό που κρατούσε κοντά στο σκορ τον Ολυμπιακό ήταν τα 15 επιθετικά ριμπάουντ την ώρα που η ΤΣΣΚΑ είχε μόλις 7.
Ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι έχει άγχος και είχε χάσει την συγκέντρωση του στην αρχή της τέταρτης περιόδου. Η ΤΣΣΚΑ από την άλλη τα είχε βρεί σκούρα με την άμυνα των παικτών του Σφαιρόπουλου.
Ο Τεόντοσιτς με τρίποντο έδωσε αέρα 8 πόντων στην ΤΣΣΚΑ (57-49), ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μειώσει αλλά ήταν άστοχος τόσο από τα 6,75μ. όσο και από τη ρακέτα. Η ΤΣΣΚΑ ανέβασε τη διαφορά στους 9 (63-54) με το δίποντο του Ντε Κολό στα 3.39′ πριν το φινάλε.
Ο Σπανούλης πέτυχε το πρώτο του καλάθι (τρίποντο) στον αγώνα στα 3.31” πριν το τέλος και μείωσε σε 63-57, ο Σλούκας με 2/2 βολές (3,12”) μείωσε στους 4 για το 63-59.
Ο Σφαιρόπουλος ζήτησε πίεση σε όλο το γήπεδο, γύρισε την άμυνα του σε ζώνη, ο Ιτούδης πέρασε Τεόντοσιτς και Κιριλένκο στο παρκέ. Η καλή άμυνα του Ολυμπιακού έδωσε την ευκαιρία στον Σλούκα να μειώσει στους 2 (63-61, 2.38”) στο τρανζίσιον και ο Σπανούλης με τρίποντο έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά (63-64, 1.58”) και ξύπνησε φαντάσματα στην ΤΣΣΚΑ.
Ο αρχηγός είχε την ψυχολογία με το μέρος του, πήρε μπροστά στον Βοροντσέβιτς ένα σουτ στην εκπνοή και έκανε το 63-66 (1.29”). Ο Κάιλ Χάινς με 1/2 βολές μείωσε σε 64-66 και ο Σόνι Γουίμς στα 31” έφερε το παιχνίδι στα ίσια.
Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την επίθεση απάνω του και με απίθανο τρίποντο στα 7,1” έγραψε το 69-66. Ο Ντε Κολό με 2/2 βολές έκανε το 68-69 και ο Σλούκας με 1/2 βολές κάνει το 70-68 αλλά ο Κιριλένκο ήταν άστοχος στο σκοτωμένο τρίποντο και ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό!
Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-35, 51-47, 70-68

Σχετικά άρθρα