Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι σχέση είχε ο Βαρουφάκης με την εταιρεία Bitcoin;
Τι σχέση είχε ο Βαρουφάκης με την εταιρεία Bitcoin; thumbnail

Τι σχέση είχε ο Βαρουφάκης με την εταιρεία Bitcoin;

Από τον Νοέμβριο του 2014, έως -τουλάχιστον- τις 31 Μαρτίου του 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές και την υπουργοποίησή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίζεται ως σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης.


Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Tembusu Systems, η οποία στις 31 Μαρτίου επιβεβαιώνει με mail της προς την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει ρόλο συμβούλου στην εταιρεία.


Το όνομά του, βρίσκεται ακόμα στην επίσημη ιστοσελίδα της.Στο δημοσίευμα σημειώνεται η «προφανής αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία» και αναφέρεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τους εργοδότες του ως συμβούλους στην κυβέρνηση Τσίπρα. Επισημαίνεται επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών, έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ένα εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ηTembusu ήταν η πρώτη επιχείρηση που τοποθέτησε ΑΤΜ με εικονικό νόμισμα. 


Γ. Βαρουφάκης: «Καμία συνεργασία, μετά τον Δεκέμβριο του 2014»

Ο υπουργός Οικονομικών, διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι πρότεινε την εταιρεία ως σύμβουλο στην κυβέρνηση και αναφέρει ότι μετά  την παράδοση συμβουλευτικής έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν είχε καμία άλλη σχέση. Η ανακοίνωση αναφέρει: 


«Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.


Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.


Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.


Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.


Όσο αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσααπό την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ».


http://www.thetoc.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X