Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Υπουργείο Μετανάστευσης: "Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά"
Υπουργείο Μετανάστευσης: "Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά" thumbnail

Υπουργείο Μετανάστευσης: "Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά"

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το πολυαναμενόμενο από χιλιάδες παιδιά και γονείς νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, μία από τις προτεραιότητες του νεοσυσταθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και μία από τις πρώτες εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι τις 25 Μαΐου."Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, γιατί στην παιδική ηλικία διαμορφώνεται η κοινωνική συνείδηση και επομένως η εθνική ταυτότητα. Με την έννοια αυτή, τα παιδιά αυτά που πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους και συχνά δεν μιλούν άλλη γλώσσα δεν ξέρουν ή ενίοτε δεν θέλουν να ξέρουν την πατρίδα των γονιών τους, είναι και αυτά δικά μας παιδιά. Έχουν κάθε λόγο να είναι Έλληνες πολίτες" σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών καταλήγοντας: "Στους δύσκολους καιρούς που ζει η χώρα μας σήμερα, προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο να λύνουμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Ένας τέτοιος τρόπος είναι να πάρουν τα ενταγμένα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα ελληνική ιθαγένεια".


 


Έλληνας από το δημοτικό


Το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια κατηγορία – περίπτωση που χορηγεί ιθαγένεια σε ανήλικους και θα συνδυάζει τρία κριτήρια: τη γέννηση του παιδιού στη χώρα, την ένταξή του στο σχολείο και τη νομιμότητα των γονέων και παραμονής των γονέων για συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα που καθορίζει ο νόμος.


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες:


Πρώτη, παιδί μεταναστών που γεννιέται στη χώρα μας από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο θα παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με προϋποθέσεις τη συνέχιση της φοίτησης κατά τον χρόνο της αίτησης, την προηγούμενη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός γονέα επί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννησή του (αν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα) καθώς και τη νόμιμη διαμονή των γονέων του και την κατοχή από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης.


Η δεύτερη κατηγορία αφορά παιδί μεταναστών το οποίο έχει παρακολουθήσει 6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου ή συνολικά 9 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Το παιδί θα μπορεί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς διαμένουν νόμιμα στη χώρα, ακόμα και ως ανήλικο, είτε αφού ενηλικιωθεί.


Η τρίτη περίπτωση αφορά παιδί μεταναστών που έχει τελειώσει στην Ελλάδα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ καθώς και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, ωστόσο έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να περάσουν και στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.


 


Προστασία θυμάτων βίας και εργασιακής εκμετάλλευσης


Το νομοσχέδιο περιέχει και μεταβατικές διατάξεις για όσους συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και φυσικά μεταβατικές διατάξεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για τις "παγωμένες" αιτήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, που φτάνουν να αριθμούν περίπου τις 13.000. Υπάρχει επίσης εντός του σχεδίου νόμου πρόβλεψη για σύσταση επιτροπή σύνταξης κώδικα ιθαγένειας.


Παράλληλα, με το νομοσχέδιο γίνεται ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/Ε.Ε. σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους – μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/E.E. σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχική εργασία, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν φαινόμενα τύπου "Μανωλάδας", αλλά και διατάξεις σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική, ρυθμίσεις του Ν. 3907/2011 και διατάξεις για την χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στις οποίες περιλαμβάνεται και ρύθμιση για προστασία των θυμάτων ή ουσιωδών μαρτύρων εγκληματικών πράξεων ή θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης.


Στις άλλες διατάξεις υπάρχει ακόμα η σύσταση "Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου – Υποδοχής και Ένταξης" και καθορισμός των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για τη σύσταση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2014-2020.


avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X