Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / FT: Τελεσίγραφο «τύπου Κύπρου» σχεδιάζουν για Ελλάδα
FT: Τελεσίγραφο «τύπου Κύπρου» σχεδιάζουν για Ελλάδα thumbnail

FT: Τελεσίγραφο "τύπου Κύπρου" σχεδιάζουν για Ελλάδα

Η Ελλάδα έφτασε τόσο κοντά στο να αθετήσει την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, που ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα μπορούσε να πληρώσει τη δόση χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, αναφέρουν σε σημερινό τους (18/05) τους δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν οι Peter Spiegel και Kerin Hope οι Financial Times και αναδημοσιεύει το Euro2day.

Στο τέλος κατέβαλε την πληρωμή χωρίς οικονομική βοήθεια από το μπλοκ, όμως μόνο κάνοντας χρήση ενός έκτακτου λογαριασμού που διατηρεί η Ελλάδα στο Ταμείο –μια ανορθόδοξη συναλλαγή με την οποία ουσιαστικά δανείστηκε πόρους του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στη Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα αθετηθεί αν δεν άρει άμεσα η ΕΚΤ τους περιορισμούς στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η επιστολή, που ήρθε στο φως και επιβεβαιώθηκε από τους Financial Times, εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η Αθήνα στην χρεοκοπία. Εκτός των πληρωμών προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται επίσης να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Η επόμενη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ λήγει στις 5 Ιουνίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια τετράμηνη αντιπαράθεση με τους πιστωτές της αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται για να πληρώσει λογαριασμούς που εκκρεμούν.

Οι πιστωτές δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση χωρίς συμφωνία για τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε από την Λαγκάρντ σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, ο Πωλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, προειδοποίησε το ΔΣ ότι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των ελληνικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν τόσο μη παραγωγικές που το Ταμείο ίσως αναγκαστεί να παρακρατήσει το μερίδιο των 3,6 δισ. ευρώ από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τόμσεν επέμεινε πως το Ταμείο παραμένει ευέλικτο ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να εφαρμόσει η Αθήνα, όμως δήλωσε στο Συμβούλιο πως το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» και να αρχίσει να μειώνει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ως αποτέλεσμα, το οποιοδήποτε «νέρωμα» του πακέτου μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας ή η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα –θέσεις που στηρίζουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι Βρυξέλλες- μπορεί να απαιτήσουν η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο απομείωσης των δανείων διάσωσης προκειμένου να συναινέσει το ΔΝΤ, ανέφερε ο Τόμσεν.

Αξιωματούχοι είπαν πως η Λαγκάρντ στήριξε πλήρως τον Τόμσεν, λέγοντας στο προσωπικό πως δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια «γρήγορη και βρώμικη» διαδικασία έγκρισης.

«Είναι ξεκάθαρο πως απέχουμε πολύ από κάτι που θα μπορεί να στηρίξει το ΔΝΤ χωρίς να παραβιάζει θεμελιωδώς τους κανόνες του», σημείωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις του Συμβουλίου, σύμφωνα με το Euro2day.

Σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ήγειρε την πιθανότητα παρουσίασης μιας πρότασης-τελεσιγράφου στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα μέλη του ΔΝΤ είπαν πως δεν έχουν ακόμα αρκετά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να καταρτίσουν ένα τέτοιο σχέδιο.

Παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο έπρεπε να συμφωνήσει διαφορετικά οι καταρρέουσες τράπεζές της θα έχαναν τη στήριξη της ΕΚΤ.

Η ιδέα μιας πρότασης τύπου Κύπρου στις ελληνικές αρχές κερδίζει δυναμική σε ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως η πρόσφατη δημόσια στήριξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, «ταιριάζει» σε ένα τέτοιο σχέδιο. Με το σενάριο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα έφερνε το τελεσίγραφο της διάσωσης ενώπιον του λαού προς έγκριση.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση προειδοποίησε πως η προσέγγιση «ή αυτό ή τίποτα» εξακολουθεί να είναι μια μόνο από τις πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπισήμως προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X