Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κοντά σε συμφωνία για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Κοντά σε συμφωνία για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς thumbnail

Κοντά σε συμφωνία για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Πολύ κοντά στα να επιτύχει μια τελική συμφωνία με τους θεσμούς για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα υπάρξουν τρία στάδια: Πρώτον, η βελτιστοποίηση ήδη υπαρχόντων νόμων και ρυθμίσεων (σ.σ.: υπάρχει συμφωνία), δεύτερον, μια ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα για τους πλειστηριασμούς (σ.σ.: κοντά σε συμφωνία) και, τρίτον, ένα συνολικό νομοθέτημα για τη ρύθμιση των προβληματικών δανείων, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης και θα είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες.


 


Οι βελτιώσεις


Αυτές τις μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ισχύσει το νέο πλαίσιο με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ως εξής:


Προχωρούν απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ειρηνοδικεία με τις χιλιάδες εκκρεμείς εκδικάσεις υποθέσεων νοικοκυριών που έχουν προσφύγει για διαγραφή χρεών, βελτιώνοντας τον νόμο Κατσέλη.


Στόχος, να γίνει πιο "φιλικός" για νοικοκυριά και επιχειρήσει, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, σύμφωνα με με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Επί της ουσίας το δάνειο ενός μέσου νοικοκυριού θα ρυθμίζεται ώστε να μένει ένα ποσό διαθέσιμο (1.100 ευρώ) για την κάλυψη των ζωτικών του αναγκών, της πληρωμής των εξόδων εκπαίδευσης των παιδιών κ.λπ. Δεν αποκλείεται το υπουργείο να κάνει κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε οι προτεινόμενες λύσεις από τον Κώδικα Δεοντολογίας να αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις τράπεζες.


Σε ισχύ, με κάποιες τροποποιήσεις, θα τεθεί και ο λεγόμενος "νόμος Δένδια", που προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.


 


Πλειστηριασμοί


Όσον αφορά την απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, το υπουργείο στοχεύει να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις ώστε να προστατεύεται η κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία, όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει κριτήρια μεγαλύτερα από αυτά του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος προέβλεπε:


* Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.


* Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα ήταν μέχρι 35.000 ευρώ.


* Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας έπρεπε να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.


 


Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας


Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι σε τροχιά διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ, θα πωληθεί το 51% του λιμανιού του Πειραιά σε μία εκ των COSCO, APMTerminals και InternationalContainerTerminalServices (ICTS), οι οποίες θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές το φθινόπωρο, ποσοστό το οποίο θα φτάσει στο 67% σε μια πενταετία, εφόσον πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που θα δεσμευτούν οι ανάδοχοι.


Όπως όλα δείχνουν, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα δοθούν με μορφή συναξιοποίησης με το Δημόσιο στη γερμανική Fraport με αλλαγή των αρχικών όρων. Είναι οριστικό ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην πώληση άλλων δημοσίων επιχειρήσεων -από μία λίστα στην οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- όπως των εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ ή των ΕΛΤΑ, τόνισε ο κ. Σταθάκης.


avgi.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X