Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Financial times: Η λιτότητα είναι μία πραγματική καταστροφή
Financial times: Η λιτότητα είναι μία πραγματική καταστροφή thumbnail

Financial times: Η λιτότητα είναι μία πραγματική καταστροφή


Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν κάποιες οικονομικές αλήθειες. Πρώτον, να αναγνωρίσουν πως η λιτότητα που πιέζουν να επιβληθεί, είναι μια πραγματική καταστροφή για τις εθνικές –και όχι μόνο- Οικονομίες. Θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή τη μεταστροφή στο ρεαλισμό, η Ευρώπη την έχει ανάγκη για να αποφευχθούν οι δύο μεγάλοι και καταστροφικοί κίνδυνοι που καραδοκούν.


 «Grexit» και  «Brexit», είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial times. Δηλαδή, την ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το Ευρώ και την οικονομική αναταραχή που θα έφερνε μία έξοδος της Αγγλίας από την Ευρώπη, που είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός.   Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Βόλφγκανγκ Μούντσαο. Είναι ζητήματα πραγματικά δύσκολα να λυθούν και σε άλλα που λύνονται εύκολα στη θεωρία και δύσκολα στην πράξη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν θέματα όπως το  μεταναστευτικό, που είναι δύσκολο  να λυθούν  και στην άλλη κατηγορία, τρομαχτικά σενάρια, όπως το Grexit και το Brexit.


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το πρόβλημα της Βρετανίας, μπορεί να λυθεί μέσω μιας βαθύτερης ολοκλήρωσης για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως αν υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η λύση για την Ελλάδα, όμως, είναι πιο περίπλοκη αλλά, όπως υποστηρίζει, δεν είναι πραγματικά δύσκολη.
Ο αρθρογράφος παραθέτει τα τρία πράγματα,  τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εφαρμοστούν για να λυθεί το ελληνικό ζήτημα και να αποφευχθεί μία αποχώρηση της χώρας από την ζώνη του Ευρώ. Αρχικά, η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πραγματικότητα θέλει να ζει. Αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να μοιάσει περισσότερο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως τους  Γερμανούς και τους Φινλανδούς.


Το δεύτερο, είναι η Ευρωζώνη να καταλάβει πια κάποιες οικονομικές αλήθειες. Πως η λιτότητα είναι μια καταστροφή για τις εθνικές Οικονομίες και  πως δεν γίνεται να επιμένουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πριν τρία χρόνια έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, για τα δάνεια της Ελλάδας, με υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και υπολόγισαν μη ρεαλιστικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.


 Το τρίτο, είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τον δύσκολο δρόμο της μονομερούς  χρεοκοπίας.  Όχι για όλους τους δανειστές, αλλά μόνο σε αυτούς που  μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τις απώλειές της (θεσμικούς επενδυτές)και όχι στους λίγους ιδιώτες.


Τέλος, ο  Βόλφγκανγκ Μούντσαο,  οι δανειστές, στη πορεία, θα ξεπεράσουν  το σοκ από κάτι τέτοιο. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει να λειτουργήσει κάτω από σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς για αρκετά χρόνια. Αλλά έπειτα θα ανακτήσει σε έναν ορισμένο βαθμό την χαμένη της οικονομική κυριαρχία προς τους δανειστές της. Άλλωστε, δεν συμφέρει κανέναν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ούτε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ούτε τους Έλληνες που θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.


kontranews.gr 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X