Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τα 10 φοβερά μυστικά του έρωτα: Θα εκπλαγείς!
Τα 10 φοβερά μυστικά του έρωτα: Θα εκπλαγείς! thumbnail

Τα 10 φοβερά μυστικά του έρωτα: Θα εκπλαγείς!

Αγάπη δεν είναι να αγναντεύεις τον άλλον, αλλά να κοιτάτε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση. "~ Antoine de Saint-Exupéry.


Aπό την πρώτη στιγμή της έλξης έως τα γεράματα, εδώ είναι 10 μελέτες ψυχολογίας που όλα τα ζευγάρια θα πρέπει να γνωρίζουν:


1. Ο έρωτας χρειάζεται μόνο ένα πέμπτο του δευτερολέπτου


Χρειάζεται μόνο ένα πέμπτο του ενός δευτερόλεπτου για την ευφορία που προκαλεί χημικές ουσίες ώστε να αρχίσει να δρα στον εγκέφαλο και να νιώθουμε το συναίσθημα του "έρωτα".


Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου του έρωτα υποστηρίζουν ότι 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται.


Όταν ψάχνετε ή σκεφτόμαστε ένα αγαπημένο πρόσωπο, οι περιοχές αυτές απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ των νευροδιαβιβαστών κατά μήκος του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, βασοπρεσίνη και η αδρεναλίνη.


Ο εγκέφαλος παίρνει μια παρόμοια «χτύπημα» από την αγάπη όπως κάνει από μια μικρή δόση κοκαΐνης.


2. Εγκεφαλικός χάρτη της αγάπης και της επιθυμίας


Η πρώτη μελέτη για να εξετάσει το νευρικό σύστημα, διαφορά ανάμεσα στον έρωτα και τη σεξουαλική επιθυμία βρίσκει αξιόλογες επικαλύψεις και ευδιάκριτες διαφορές.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένα εντυπωσιακά παρόμοια δίκτυα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία.


Οι περιοχές που ενεργοποιούνται ήταν αυτοί που εμπλέκονται στο συναίσθημα, τα κίνητρα και τις σκέψεις υψηλότερο επίπεδο.


Η Ψυχολογία της αγάπης προτείνει ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι κάτι περισσότερο από ένα βασικό συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει στόχο,σκηνοθεσία ,κίνητρο και την πρόσληψη των πιο προηγμένων σκέψεων.


Η αγάπη είναι χτισμένη στην κορυφή αυτών των κυκλωμάτων. Η περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζεται με την ισορροπία μεταξύ ανώτερου και χαμηλότερου επιπέδου λειτουργίες.3. Τα φιλιά μας βοηθά να επιλέξουμε


Δύο νέες μελέτες επισημαίνουν ότι τα φιλιά , εκτός από το να είναι sexy, βοηθούν επίσης τους ανθρώπους να επιλέξουν τους εταίρους και να τους κρατήσουν.


Σε μια έρευνα, ιδίως οι γυναίκες αξιολογούν τα φιλιά πολύ σημαντικα . Τα πιο επιπόλαιο μέλη και των δύο φύλων βαθμολογούν τα φιλιά ως ένα πολύ σημαντικό τρόπο για τη δοκιμή ενός νέου συντρόφου.


Αλλά τα φιλιά δεν είναι σημαντικά μόνο στην αρχή μιας σχέσης, έχουν επίσης ένα ρόλο στη διατήρηση μιας σχέσης.


Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας φιλιών ότι στις μακροπρόθεσμες σχέσεις άλλαζε και την ποιότητα της σχέσης τους.


Αυτή η σύνδεση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ αυτών που κάνανε περισσότερο σεξ και τη βελτίωση της ικανοποίησης της σχέσεις μεταξύ στα ζευγάρια.4. Τα ζευγάρια τείνουν να μοιάζουν περισσότερο μετά από 25 χρόνια μαζί.


Οι άνθρωποι που ζουν με τον άλλον για 25 χρόνια μπορεί να αναπτύξουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου.


Μια μελέτη για την ψυχολογία της αγάπης διαπίστωσε ότι με πάνω από 25 χρόνια γάμου , τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ζευγαριών έγιναν παρόμοια, όπως κρίνεται από ανεξάρτητους παρατηρητές.


Αυτό μπορεί να είναι λόγω των ομοιοτήτων στη διατροφή, το περιβάλλον, την προσωπικότητα ή ακόμη και το αποτέλεσμα της συναίσθησης με το σύντροφό σας κατά τη διάρκεια των ετών.5. Οι σχέσεις εξ' αποστάσεως μπορούν να υπάρξουν.


Δύο παράγοντες που βοηθούν στην διατήρηση σχέσης εξ αποστάσεως είναι:


Να λέτε ο ένας τον άλλον πιο οικείες πληροφορίες.
Να έχετε μια πιο εξιδανικευμένη άποψη του συντρόφου σας.


Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με σχέση εξ'αποστάσεως έχουν συχνά παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης σχέσης και στη σταθερότητα όπως εκείνοι που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά ο ένας στον άλλο.6. Τέσσερα πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση πέτρα νεκρό


Για πάνω από 40 χρόνια η ψυχολόγος καθηγητής John Gottman έχει αναλύσει την ψυχολογία της αγάπης.


Αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερα πράγματα που σκοτώνουν τις σχέσεις :
οι επανειλημμένες επικρίσεις, η περιφρόνηση , ο σαρκασμός και η κωλυσιεργία, η οποία συμβαίνει όταν η επικοινωνία σχεδόν σταματάει.7. Οι σύγχρονοι γάμοι απαιτούν αυτοπραγμάτωση


Το πρόσωπο του γάμου έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Εκτός από την παροχή ασφάλειας και τη σταθερότητα, τώρα οι άνθρωποι θέλουν ψυχολογική ικανοποίηση από το γάμο τους.


Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι αναμένουν ο γάμος να είναι περισσότερο από ένα ταξίδι προς την καταξίωση και την αυτοπραγμάτωση.


Δυστυχώς, εν όψει αυτών των απαιτήσεων, τα ζευγάρια δεν επενδύουν αρκετό χρόνο και προσπάθεια για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης.


Ο συγγραφέας της μελέτης, Eli Finkel εξήγησε:


"Σε γενικές γραμμές, αν θέλετε ο γάμος σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε την αυτοέκφραση και την προσωπική ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσετε αρκετό χρόνο και ενέργεια στο γάμο. Εάν γνωρίζετε ότι ο χρόνος και η ενέργεια δεν είναι διαθέσιμα, τότε είναι λογικό να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας ανάλογα για να ελαχιστοποιήσει την απογοήτευση".8. Μια απλή άσκηση για να σώσει έναν γάμο


Αν η σχέση σας χρειάζεται λίγο ανανέωση, τότε μπορεί να υπάρχει ανάγκη να κάνει θεραπεία-βλέποντας μερικές ταινίες μαζί.


Μια νέα μελέτη τριών χρόνων διαπιστώνει ότι τα ποσοστά διαζυγίων ήταν λιγότερο από τα μισά, βλέποντας ταινίες για τις σχέσεις και τη συζήτηση τους στη συνέχεια.


Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ronald Rogge, δήλωσε:


«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι σύζυγοι και οι γυναίκες έχουν μια αρκετά καλή αίσθηση του τι μπορεί να κάνει το σωστό και το λάθος στις σχέσεις τους. Έτσι, ίσως να μην χρειαστεί να τους διδάξει ένα σωρό δεξιότητες για τη μείωση του ποσοστού των διαζυγίων.
Ίσως το μόνο που χρειάζεται για να τους κάνει να σκεφτούν για το πώς φέρονται. Πέντε ταινίες αρκούν για να μας δώσουν ένα πλεονέκτημα αύξησης της σχέσης 3 ακόμα χρόνια, αυτό είναι φοβερό"9. Η σχέση μετά το διαζύγιο


Ακόμα και μετά το διαζύγιο,οι σχέσεις δεν τελειώνουν απαραίτητα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά.


Μια μελέτη αναφέρει ότι μετά το διαζύγιο έχει βρεθεί ότι μπορεί να υπάρξει ένας από τους πέντε τρόπους, οι τρεις πρώτοι από τους οποίους θεωρούνται σχετικά λειτουργικοί:


Διαλυμένο ντουέτα, όπου (συνήθως) ο πατέρας εξαφανίζεται.
Τέλεια φιλαράκια, όπου οι γονείς εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι.
Συνεταιριστικοί συναδέλφοι, όπου τα ζευγάρια μπορούν προχωρήσουν τη ζωή τους, αλλά παραμένουν σε μια καλή σχέση με τον άλλο.
Θυμωμένος συνεργάτες, όπου οι μάχες συνεχίζεται και μετά το διαζύγιο.
Εχθροί, όπου τα παιδιά γίνονται πιόνια στον αγώνα και συνήθως υποφέρουν ως αποτέλεσμα.10. Είναι τα μικρά πράγματα


Τέλος, καθώς ζούμε σε έναν άκρως εμπορευματοποιημένο κόσμο όπου όλοι ενθαρρύνονται να σκέφτονται ότι η αγάπη μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί, αξίζει να θυμηθούμε ότι συχνά είναι τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.


Μια πρόσφατη έρευνα στην ψυχολογία της αγάπης πάνω από 4.000 ενηλίκων στη Βρετανία διαπίστωσε ότι απλές πράξεις καλοσύνης συχνά εκτιμάται περισσότερο.


Φέρνοντας το σύντροφό σας ένα φλιτζάνι τσάι στο κρεβάτι, βάζοντας τους κάδους έξω ή λέγοντάς τους ότι φαίνονται όμορφοι γυμνοί, είναι πράγματα μπορούμε όλοι να κάνουμε με πιο καλά αποτελέσματα από ό, τι ένα κουτί σοκολατάκια ή μπουκέτο με λουλούδια (αρκεί να μη τα φάτε μετά μόνοι σας τα σοκολατάκια).


Συνοψίζοντας θα αναφέρω μια φράση


"Δώσε σε όποιον αγαπάς, φτερούγες να πετάξει, ρίζες για να ξαναγυρίσει και λόγους για να μείνει"


 


Συγγραφή άρθρου:

Αντώνιος Καλέντζης MBPsS
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική 
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων e-psychology.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X