Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ποια ήταν η κατάθεση Παπαντωνίου για τις μίζες του Τζοχατζόπουλου;
Ποια ήταν η κατάθεση Παπαντωνίου για τις μίζες του Τζοχατζόπουλου; thumbnail

Ποια ήταν η κατάθεση Παπαντωνίου για τις μίζες του Τζοχατζόπουλου;

«Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική»


Με την κατάθεση του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, συνεχίστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες», με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.


«Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική», ανέφερε στο δικαστήριο το άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Μετά τους Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη, ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις κινήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ευθέως θέση για όσα καταλογίζονται στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Φραγκίσκο Ραγκούση για τον εάν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στην εντολέα του, Βίκυ Σταμάτη, για την υπό διερεύνηση υπόθεση.


«Δεν θα υποκαταστήσω εγώ το δικαστήριο», απάντησε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την  εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR-M1.


«Ήμουν μέλος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρόνια», είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου και συνέχισε: «Η ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».


Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR-M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη- επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για κανένα κόμμα.


Με προσεκτικές διατυπώσεις και μετρημένα λόγια, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό, καθώς μόνο όταν έγιναν οι δίκες στη Γερμανία και τη Ρωσία, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».


Στη συνέχεια, ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1. Επίσης, είπε στο δικαστήριο: «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.


Αναπληρωτής εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;


Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που ειναι φοβερή, συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…


Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθήκες ζωής του…


Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από δω με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;


Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολιτες. Όμως, να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.


Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από τον κ. Τσοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;


Γ. Παπαντωνίου: Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του υπουργείου, υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς,το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί… Για το λόγο αυτό, όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.


«Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις. Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος», συνέχισε ο Γιάννος Παπαντωνίου, για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό, το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».


Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος, επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω…


Γιάννος Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση… Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.


Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;


Γιάννος Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο.


 


 


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X