Συνελήφθησαν στελέχη της FIFA από το FBI!

Ισχυρό πλήγμα για την FIFA και τον πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ισχυρού άνδρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ελβετικές αρχές σε συνεργασία με το FBI το πρωί της Τετάρτης συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εκβιασμό, δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Την αποκάλυψη έκαναν οι “New York Times” και στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι συλληφθέντες αναμένεται να εκδοθούν στις Η.Π.Α.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές έφτασαν αιφνιδιαστικά στο πολυτελές ξενοδοχείο “Baur au Lac” της Ζυρίχης, πήραν από τη ρεσεψιόν τα κλειδιά των δωματίων στα οποία διέμεναν οι αξιωματούχοι της FIFA και εν συνεχεία προχώρησαν στις συλλήψεις. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ όλα κύλησαν ειρηνικά και δύο τουλάχιστον άτομα μεταφέρθηκαν από το ξενοδοχείο χωρίς χειροπέδες. Το στέλεχος, Εντουάρντο Λι, από την Κόστα Ρίκα, αποχώρησε από την πλαϊνή πόρτα συνοδεία της Αστυνομίας και του επετράπη να πάρει μαζί του τις αποσκευές του, οι οποίες έφεραν το λογότυπο της FIFA.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αρχών οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορητήριο και για άλλα άτομα εκτός των συλληφθέντων μεταξύ των οποίων είναι ο Τζέφρι Γουέμπ από τα νησιά Κέιμαν, ο Ευγκένιο Φιγκερέδο από την Ουρουγουάη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νοτίου Αφρικής αλλά και ο Τζακ Γουόρνερ από το Τρινιτάντ Τομπάγκο, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αρκετά ζητήματα διαφθοράς.

Σε ποιους έχουν ασκηθεί κατηγορίες: Τζέφρι Γουέμπ, Ευγκένιο Φιγκερέδο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντ Λι, Ζούλιο Ρόχα, Κώστας Τάκκας, Ράφαελ Εσκουίβελ, Χοσέ Μαρία Μαρίν, Νίκολας Λεόζ.

Κατηγορίες θα ασκηθούν επίσης στους: Αλεχάντρο Μπουρζάκο, Άαρον Ντέιβιντσον, Ούγκο Γίνκις, Μαριάνο, Γίνκις, Χοσέ Μαργκούλις.

«Έχουμε εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η FIFA σε κάθε δραστηριότητά της. Πρόκειται για θεσμοθετημένη διαφθορά», δήλωσε αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας, το FBI και η FIFA δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Την ίδια ώρα η υπόθεση είναι υψίστης σημασίας για τις Η.Π.Α. και την εισαγγελέα, Λορέτα Λιντς, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από μόλις ένα μήνα ενώ στο παρελθόν εργαζόταν στην εισαγγελία του Μπρούκλιν που ερευνούσε τη συγκκεριμένη υπόθεση. Η Λιντς και ο Διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. 

Σίγουρα η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί σοβαρή απειλή για τον Μπλάτερ αλλά και ένα ισχυρό πλήγμα ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Ομοσπονδίας στις 29 Μαΐου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, ο οποίος έχει δηλώσει: «Όσο δημοφιλές είναι το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο αντίθετη είναι η εντύπωση όλων για την FIFA».

Το FBI ερευνά την δράση της FIFA τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο γινόντουσαν οι αναθέσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων αλλά και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διοργανώσεων.

Οι επικριτές της FIFA κάνουν λόγο για υπέρογκους μισθούς των στελεχών τους και για έσοδα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2011 έως το 2014! Οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς δημόσιο διάλογο και δεν δίνεται καμία εξήγηση ενώ ένα μικρό γκρουπ ατόμων, γνωστό και ως “εκτελεστική επιτροπή” δρα με απίστευτη ισχύ. Εδώ και χρόνια η FIFA ενεργεί χωρίς καμία εποπτεία και διαφάνεια. Η Αλεξάντρα Ρέιτζ, σύμβουλος διακυβέρνησης, περιγράφει την οργάνωσή της ως “βυζαντινή και αδιαπέραστη”.

Συνεχής ενημέρωση…

Hotel staff trying to use sheets to hide officials as they exit. pic.twitter.com/o0VFKuFnQi

Swiss law enforcement getting room numbers for FIFA execs they are heading upstairs to arrest pic.twitter.com/F69djqpcu5

Σχετικά άρθρα