Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πότε το παθαίνει ο άνδρας και γιατί;
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πότε το παθαίνει ο άνδρας και γιατί; thumbnail

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πότε το παθαίνει ο άνδρας και γιατί;

Πρόωρη εκσπερμάτιση


Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στους άνδρες. θΕωρείται ότι απασχολεί σήμερα γύρω στο 30% του ανδρικού πληθυσμού, όλων των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων.


Παλαιότερα το πρόβλημα ήταν ενδεχομένου ακόμα συχνότερο, λόγω παντελούς έλλειψΗς σεξουαλικής ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης. Όσο περισσότερο πάμε πίσω χρονολογικά, τόσο λιγότερες είναι οι αναφορές στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ίσως μάλιστα οι άντρες -αλλά και οι σύντροφοί τους- να μην είχαν καν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ή να μη το θεωρούσαν τόσο σημαντικό, όσο ένα πρόβλημα στ'ύσης. 


Πριν από το 1930 τα ιατρικά βιβλία σεξολογίας δεν περιείχαν πληροφορίες για την πρόωρη εκσπερμάτιση, ούτε την κατέτασσαν στιs σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Άλλωστε στο ζωικό βασίλειο, τα ικανότερα αρσενικά είναι αυτά που εκσπερματίζουν γρήγορα!


Η εξάπλωση του φεμινιστικού κινήματος και η διεκδίκηση της σεξουαλικής ικαvonoίησης και οργασμού από τη γυναίκα δημιούργησαν τελικά την καινούργια νοσολογική οντότητα, που ονομάζεται πρόωρη εκσπερμάτιση.


Ο πρώτος ορισμός καθόριζε την πρόωρη εκσπερμάτιση σε σχέση με το χρόνο παραμονής του πέους στον κόλπο μέχρι την εκσπερμάτιση, opίζοντας το χρόνο αυτό σε πέντε ή δέκα λεπτά. Νεότερες απόψεις θεωρούσαν την εκσπερμάτιση πρόωρη αν η σύντροφος δεν προλάβαινε οργασμό τουλάχιστο στις μισές σεξουαλικές επαφές.


Σήμερα ο έλεγχος της εκσπερμάτισης δεν ορίζεται σε σχέση με το χρόνο ενδοκολπικής παραμονής του πέους ή με τον αριθμό παλινδρομικών κινήσεων, αλλά σε  σχέση με την ικανότητα του άντρα να εκσπερματίζει όπστε εκείνος το επιθυμεί.


Ο σργασμός στον άντρα είναι φαινόμενο διφασικό.


- Στην πρώτη φάση, της λεγόμενης «έκκρισης», το σπέρμα συλλέγεται στο βολβό της ουρήθρας  και βιώνεται σαν αίσθηση του «αναπόφευκτου» της εκσπερμάτισnς. 


- Στη δεύτερη φάση, της λεγόμενης «εκσπερμάτισης», οι αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών εκτινάσσουν το σπέρμα εκτός της ουρήθρας.


Πρόωρη εκσπερμάτιση λοιπόν σημαίνει ότι ο άνδρας δεν έχει εκούσιο έλεγχο επί του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης, σχεδόν κάθε φορά που κάνει έρωτα και σε τυχόν μάλιστα επανάληψη της σεξουαλικής επαφής ο έλεγχος αυτός δεν είναι ουσιαστικά καλύτερο;.


Για να ισχύει όμως αυτός ο ορισμός και να πρόκειται  πράγματι για πρόωρη εκσπερμάτιση, θα πρέπει να μην υπάρχουν οι εξής συνθήκες ή παράγοντες:


1. Αραιές  σεξουαλικές επαφές


2. Τακτικές επαφές για χρονικό διάστημα λιγότερο του εξαμήνου


3. Πρώτες σεξουαλικές συναντήσεις με μια καινούργια ερωτική σύντροφο


4. Προβλήματα αγχους


Η υποκειμενική δυσαρέσκεια του άντρα, της γυναίκας ή και των δύο ερωτικών συντρόφων όσον αφορά τον έλεγχο της εκσπερμάτισης είναι επίσης ένα σημαντικό δεδομένο, που συνήθως επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλήματος πρόωρης εκσπερμάτισης  ή και την ένταση του προβλήματος στη συγκεκριμένη σχέση.


Αίτια nρόωρη εκσπερμάτισης


Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πρόβλημα σχεδόν 100% ψυχογενούς αιτιολογίας. Τοπικά αίτια είναι δυνατόν απλά να συμμετέχουν, όπως φίμωση, περιτομή ή βραχύς χαλινος. Είναι επίσης δυνατόν να επιδεινώνεται η πρόωρη εκσπερμάτιση από τοπικές φλεγμονές τύπου βαλανίτιδας η βαλανοποσθίτιδας.


Η ξαφνική εμφάνιση npooopns εκσπερμάτισης σε άντρα με καλό έλεγχο της εκσπερμάτισή στο παρελθόν είναι δυνατό να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα νευρολογικής νόσου (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) ή σπανιότερα σακχαρώδη διαβήτη.


Ουρηθρίτιδες και ουρολοιμώξεις, που παλαιότερα αναφέρονταν σαν αίτια πρόωρns εκσπερμάτισης, σήμερα θεωρούνται ότι απλά επιδεινώνουν προϋπάρχουσα διαταραχή της εκσπερμάτισης και μόνο κατά την περίοδο έξαρσή του ουρολογικού προβλήματος.


Τα ψυχογενή αίτια είναι δυνατό να είναι βαθύτερα ψυχικά και να αφορούν την έκφραση προβλημάτων στη ψυχοσυναισθηματική συνδιαλλαγή με την ερωτική σύντροφο ή συνυφασμένα με την προσωπικότητα του άντρα (κακή σχέση με το χρόνο, έλλειψη αντοχής στην εκκρεμότητα, ανάγκη γρήγορά διεκπεραίωσή κλπ.) ή τέλος προβλήματα επικοινωνίας, προβλήματα σχέσης και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη σύντροφο.


Τις  περισσότερες όμως περιπτώσεις η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται σε μαθησιακά ψυχολογικά αίτια, που έχουν σχέση με την έλλειψη σεξουαλικης ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης, με παραπληροφόρηση και εσφαλμένες πεποιθήσεις γύρω από από το σεξ. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X