Στον «αέρα» και τα Μουντιάλ σε Κατάρ, Ρωσία;

Μπορεί πριν από μερικές ώρες, ο εκπρόσωπος της FIFA Βάλτερ Ντε Γκρέγκορι να ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία αλλά και με αυτό στο Κατάρ το 2022, αλλά ο γενικός εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανοίξει έρευνα για την ανάθεση των δύο διοργανώσεων. Μετά και το σκάνδαλο που… έσκασε με τις συλλήψεις μελών της FIFA, ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, με έγγραφό του επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν και οι φάκελοι για τις αναθέσεις αυτών των δυο διοργανώσεων…

Μετά από αυτή την εξέλιξη, πλέον τρέχουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις για το σκάνδαλο στην FIFA. Η μία αφορά τη σύλληψη των εννιά νυν και πρώην στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ η άλλη αφορά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Για σκάνδαλο στην ανάθεση της διοργάνωσης του Κατάρ είχε γράψει άλλωστε πριν από καιρό και το «France Football», όταν έκανε λόγο για «Qatargate»! Το γαλλικό περιοδικό είχε υποστηρίξει με στοιχεία ότι υπήρξε δωροδοκία μελών της FIFA. Τότε είχε επικρατήσει πανικός, με αποτέλεσμα να χάσει την θέση του και μέλος της FIFA από την Ασία…     

Να αναφέρουμε ότι ουσιαστικά μετά από αυτές τις δύο αποφάσεις της FIFA για τις αναθέσεις των δυο συγκεκριμένων Μουντιάλ, ξεκίνησαν και οι έρευνες του FBI, το οποίο αναγκάστηκε να αρχίσει να ψάχνει το 2011 για τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω. Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, τα έγγραφα από τραπεζικές συναλλαγές, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και συμφωνίες με μάνατζερ χρονολογούνται από το 1992.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις 16:00 το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας έδωσε εντολή να «παγώσουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εννιά συλληφθέντων προκειμένου να μη γίνει καμία κίνηση από αυτά προς άλλους λογαριασμούς. Η ίδια εντολή αναμένεται να δοθεί και από τη Γενική Εισαγγελέα στις ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς αφού πριν λίγο έγινε έφοδος και στα γραφεία της CONCACAF στο Μαϊάμι, όπου αφαιρέθηκε υλικό από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συνολικά το ποσό το οποίο διακινήθηκε παράνομα όλα αυτά τα χρόνια, ξεπερνάει τα 150 εκ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στα ονόματα των 14 που κατηγορούνται σε πρώτο χρόνο, βρίσκεται εμπλεκόμενος και ο Βραζιλιάνος μάνατζερ Ζοζέ Αβίλα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αρκετές μεταγραφές με την Μπαρτσελόνα.

Καταθέτει και ο Λευκαδίτης;
Όπως αναφέρει ο ελβετικός Τύπος, ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη της FIFA αναμένεται να περάσουν τις πόρτες των ανακριτικών αρχών προκειμένου να καταθέσουν ενώ σίγουρα θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσία ανάμεσά τους, του Μάριου Λευκαρίτη.

Σχετικά άρθρα