Μπάκα… to back η Σεβίλλη! (videos)

Στα… ουράνια του Γιουρόπα Λιγκ ξανά η Σεβίλλη! Η ομάδα της Ανδαλουσίας με δυο γκολ από τον Μπάκα, είναι η μεγάλη νικήτρια στον τελικό της διοργάνωσης με σκορ 3-2 και έτσι σήκωσε την κούπα για 2η σερί χρονιά, κατακτώντας και εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ… Η Σεβίλλη έχει τέσσερις κατακτήσεις του θεσμού και δυο φορές… «back to back»!Η ισπανική ομάδα έγραψε ιστορία στη Βαρσοβία, καθώς είναι η πολυνίκης ομάδα του Γιουρόπα Λιγκ και πρώην Κυπέλλου UEFA, το οποίο κατάκτησε για τέταρτη φορά και δεύτερη συνεχή, ξεπερνώντας Γιουβέντους, Ίντερ και Λίβερπουλ.
Η Σεβίλλη έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία με δύο σερί κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων δύο φορές, καθώς το είχε κατακτήσει το 2006 και το 2007 ως Κύπελλο UEFA. Οι δύο πρώτες που το έχουν καταφέρει είναι η Ρεάλ και Μίλαν.
Το παιχνίδι ήταν όμορφο είχε φάσεις, μπήκαν τέσσερα γκολ στο πρώτο μέρος (2-2), ενώ η ισπανική ομάδα βρήκε ένα ακόμα τέρμα στο δεύτερο μέρος… Ο Μιρόν Μάρκεβιτς δεν είχε εκπλήξεις στην 11άδα παρέταξε, ενώ ο Ουνάι Έμερι έβαλε δεξί μπακ τον Αλέις Βιδάλ (εξτρέμ) αντί του Κόκε. Το είχε κάνει αυτό και στο πρώτο ματς με την Φιορεντίνα για τα ημιτελικά και  πρώην άσος Πανθρακικού είχε δύο γκολ και μία ασίστ! Στην θέση του ως δεξί εξτρέμ ξεκίνησε ο έμπειρος, Χοσέ Αντόνιο Ρέγες…
Η ουκρανική ομάδα, που έκανε την υπέρβασή της φτάνοντας ως τον τελικό, εξέπληξε την αντίπαλο της ανοίγοντας το σκορ στο 7’, όταν σε αντεπίθεση και σέντρα του Ματέους ο Κάλινιτς (άλλαξαν ωραία τη μπάλα οι δυο τους) με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ! Ο Κροάτης από την βαθιά μπαλιά του Φεντέτσκι από δεξιά στην άμυνα πήρε την κεφαλιά τροφοδοτώντας τον Ματέους, αυτός από δεξιά έκανε την σέντρα και ο Κάλινιτς που άμεσα κινήθηκε εντός περιοχής έκανε το 1-0 με κοντινή κεφαλιά!Οι Ισπανοί προσπάθησαν να συνέλθουν και μετά από λίγα λεπτά πήραν τον έλεγχο του αγώνα. Στο 20′ το σουτ του Ρέγες ήταν άστοχο, στο 25′ ο Ντενίς Μπόικο έκανε τρομερή απόκρουση στην κεφαλιά του Κριχόβιακ. Το 1-1 έγινε στο 28’. Μετά από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Κριχόβιακ, μετά από… στρώσιμο του Μπάκα και σύγχυση στην μεγάλη περιοχή και ο Πολωνός αμυντικός με σουτ (χωρίς να βλέπει από το ύψος του πέναλτι) σκόραρε… Οι Ανδαλουσιάνοι πήραν μάλιστα προβάδισμα τρία λεπτά αργότερα (31’). Ο Ρέγες έκανε απίστευτη κάθετη πάσα στον Μπάκα Μπάκα, αυτός πέρασε και τον Μπόικο και σκόραρε με πλασέ (2-1)! Στη συνέχεια, η Σεβίλλη οπισθοχώρησε, και πρόσεξε την άμυνα έτσι ώστε να κρατήσει το προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο, αλλά το… πλήρωσε.Ο Εβγέν Κονοπλιάνκα στο 37′ έκανε εξαιρετικό σουτ και απέκρουσε εντυπωσιακά ο Σέρχιο Ρίκο σε κόρνερ, αλλά στο ο Ρουσλάν Ροτάν σκόραρε για την Ντνιέπρ με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ, ισοφαρίζοντας σε 2-2. Το πρώτο ημίχρονο είχε συγκινήσεις μέχρι και τέλος…
Στο δεύτερο μέρος το ματς δεν είχε τον ίδιο ρυθμό, αλλά οι δυο ομάδες «γέννησαν» φάσεις. Στο 59’ ο Ουνάι Έμερι έβγαλε τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες και πέρασε στον αγώνα τον Κόκε, ο οποίος πήγε δεξί μπακ και ανέβηκε δεξί εξτρέμ ο Αλέις Βιδάλ.Στη συνέχεια οι ομάδες ήταν προσεκτικές, οι φάσεις λιγοστές. Στο 64’ κεφαλιά του Μπιά, πέρασε άουτ. Οι Ισπανοί στο 72′ κατάφεραν να βγάλουν σε θέση βολής τον Μπάκα, μετά από ωραία μπαλιά του Βιτόλο και λάθη της άμυνας, και αυτός δεν αστόχησε. Για δεύτερη φορά στο ματς ο διεθνής Κολομβιανός έδωσε προβάδισμα στην Σεβίλλη, κάνοντας το 2-3 από κοντά έπειτα από την πάσα του Βιτόλο, φτάνοντας έτσι τα 7 γκολ στην διοργάνωση.Στο ο Μπάκα έφτασε πολύ κοντά και σε άλλο τέρμα, αλλά ο Μπόικο… έβγαλε με εκπληκτική επέμβαση την κεφαλιά του. Στο 80’ νέα κεφαλιά του Κολομβιανού άσου πέρασε άουτ… Στο τέλος του ματς ο Ματέους (Ντνιέπρ) έπεσε στο έδαφος και λιποθύμησε, καθώς είχε προηγηθεί χτύπημα από αντίπαλο, όλοι τρόμαξαν, αλλά ευτυχώς ο Βραζιλιάνος ανέχτηκε τις αισθήσεις του, βγαίνοντας από τον αγωνιστικό χώρο με φορείο και μέσω χειροκροτημάτων. Για τα υπόλοιπα τρία λεπτά η ουκρανική ομάδα συνέχισε με 10 παίκτες, πίεσε, αλλά η Σεβίλλη κράτησε το… 3-2, γράφοντας ιστορία!
Γήπεδο: «Στάντιον Ναραντόβι», ΒαρσοβίαΔιαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία) Οι συνθέσειςΝΤΝΙΕΠΡ: Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντόουγκλας, Τσεμπεριάτσκο, Λέο Μάτος, Κάνκαβα (85′ Σάχοβ), Φεντορτσούκ (68′ Μπέζους), Ροτάν, Ματέους, Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς (78′ Σελεζνιόβ).ΣΕΒΙΛΛΗ: Ρίκο, Αλέις Βιδάλ, Καρίσο, Κολοτζιετσάκ, Τρεμουλινάς, Εμ’Μπιά, Κριχόβιακ, Μπανέγα (87′ Ιμπόρα), ΧΑ Ρέγες (59′ Κόκε), Βιτόλο, Μπάκα (82′ Γκαμεϊρό).

Σχετικά άρθρα