Λαγκάρντ: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

«Η έξοδος της Ελλάδας είναι μία πιθανότητα», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τονίζει ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ». Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών».

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

Περισσότερα στο Real.gr

Σχετικά άρθρα