Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κορκίδης: «Ο Τόμσεν μου είπε “ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι”
Κορκίδης: «Ο Τόμσεν μου είπε “ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι” thumbnail

Κορκίδης: "Ο Τόμσεν μου είπε “ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι”


«Ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε με την τρόικα»


Με την κατάθεση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, συνεχίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή της βουλής, που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια.


Ο Βασίλης Κορκίδης μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και γι' άλλους, που βιάστηκαν να την βγάλουν.


Περιγραφικός ήταν ο Βασίλης Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.


«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισεκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο Βασίλης Κορκίδης.


Ακόμα, και συμπλήρωσε: «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν;.


"Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"».


«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


Ακόμα, ανέφερε ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».


Επίσης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου ανέφερε, ότι ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε με την τρόικα και «όταν μας είχε καλέσει ο κ. Παπαδήμος για να συμφωνήσουμε για τα μισθολογικά, αυτή η συμφωνία πήγε τελικά στα σκουπίδια. Υπήρχαν όμως κάποιοι που ήθελαν τον κοινωνικό διάλογο. Τα λάθη δεν φορτώνονται με λάθη, λάθος ξεκίνησε η διαδικασία και λάθος συνεχίστηκε».


«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια» ανέφερε σε άλλο σημείο.


Στη συνέχεια ο Βασίλης Κορκίδης πρόσθεσε: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα.


Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».


Η κατάθεση του Βασίλη Κορκίδη στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής για τα Μνημόνια συνεχίζεται.


kontranews.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X