Η διαδηλώτρια και η ομιλία Μπλάτερ

Μια διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης κατάφερε να εισβάλλει στον χώρο που διεξάγονται οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του προέδρου της FIFA, την ώρα που ο Μπλάτερ ζητούσε «διαφάνεια».
Το συνέδριο άρχισε με την ανακοίνωση της αναβολής της παραδοσιακής μετεκλογικής συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για τη συνέντευξη που δίνει ο νικητής των εκλογών αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αναβλήθηκε για αύριο κι αυτό διότι θεωρείται δεδομένο ότι αν ο νικητής είναι ο Μπλάτερ, θα δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων και ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι αρκετός.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει μετά το τέλος των ομιλιών με τις 209 Ομοποσνδίες να κάνουν την επιλογή τους και εάν κάποιος υποψήφιος εξασφαλίσει τα 2/3 τότε θα εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία. Διαφορετικά, αν δηλαδή κανείς δεν συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία 140 ψήφους, τότε θα ψηφίσουν εκ νέου και θα εκλεγεί αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 105.
Το συνέδριο άρχισε με την ομιλία του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας. Κάνω έκκληση για ενότητα και ομαδικό πνεύμα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός μαζί. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά γι’ αυτό το λόγο είμαστε είμαστε μαζί σήμερα, Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να φτάσουμε στην επίλυση τους. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να το κάνουμε μέσα σε μία ημέρα. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά θα το κάνουμε μαζί σας. Έχετε υποχρέωση και την εξουσία για να βοηθήσετε τη FIFA. Ποιά είναι η θέση της FIFA. Είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι ο αγώνας κατά των στημένων αγώνων».
Στο σημείο αυτό το συνέδριο διακόπηκε από την εισβολή μιας φιλο-παλαιστινιακής διαδηλώτριας, η οποία κρατώντας τη σημαία της Παλαιστίνης φώναζε «Κόκκινη κάρτα για το FIFA». Την ίδια ώρα ο Σεπ Μπλάτερ φώναζε «Ασφάλεια παρακαλώ. Ελέγξτε τα σημεία πρόσβασης σε αυτό το χώρο».
Η διαδηλώτρια απομακρύνθηκε και ο Μπλάτερ συνέχισε: Έχουμε 209 ενώσεις μέλη. Έχουμε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Ξέρω τι έχει γίνει. Ισως υπάρχουν ένοχοι. Είναι άτομα και όχι το σύνολο της FIFA. Είναι άτομα που έχουν χάσει την επαφή με το γεγονός ότι μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα και πρέπει να έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό. Είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος, αλλά πρέπει επίσης να μοιραστεί την ευθύνη αυτή με την παρούσα διοίκηση και με όλους εσάς και τα δικά σας έθνη κράτη. Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι άνευ προηγουμένου, αλλά τα γεγονότα της Τετάρτης έχουν ρίξει μια σκιά σε όλο το ποδόσφαιρο. Ας προσπαθήσουμε να την διώξουμε».

Σχετικά άρθρα