Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Τα πρώτα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης
Τα πρώτα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης thumbnail

Τα πρώτα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης

Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος – Μαιευτήρας, Γυναικολόγος (http://www.healthylady.gr)


Κάθε γυναίκα με σταθερό κύκλο, που ξαφνικά έχει καθυστέρηση στην αναμενόμενη περίοδο της, πρέπει να ελέγχεται για πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος, για να διαπιστώσουμε αν είναι έγκυος ή όχι, είναι η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) στο αίμα της.


Δυστυχώς κάποια συμπτώματα, που  εμφανίζονται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ιώσεις κλπ δίνουν πολλές φορές λανθασμένη εντύπωση ότι η γυναίκα είναι έγκυος. Για το λόγο αυτό και τα συμπτώματα αυτά ονομάζονται πιθανά ή αβέβαια σημεία της κύησης.


Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι:  


 α) Ναυτία και έμμετοι


 Η «πρωινή αδιαθεσία» της εγκυμοσύνης, εμφανίζεται συνήθως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αιτία φαίνεται να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) αλλά και με συναισθηματικούς παράγοντες. Διαρκεί περίπου όσο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά εξαφανίζεται. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως αποστροφή για ορισμένα είδη τροφών. Όμως όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η ιογενής γαστρεντερίτιδα.. 


β) Μεταβολές στους μαστούς


 Λόγω των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι μαστοί συνήθως διογκώνονται. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες που έχουν αύξηση,  από το στρες ή από φάρμακα, μιας ορμόνης που ονομάζεται προτακτική ή και άλλους λόγους.


γ) Συχνουρία


 Καθώς η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει στην έγκυο γυναίκα το αίσθημα της συχνουρίας. Όμως, όπως είναι γνωστό, η συχνουρία αποτελεί και ένα συχνότατο σύμπτωμα της ουρολοίμωξης ή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.


δ) Κόπωση


Πολύ συχνά η έγκυος αναφέρει αίσθημα κόπωσης αλλά και υπνηλία, που οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη. Όμως το αίσθημα αυτό μπορεί να οφείλεται και σε πραγματική κόπωση, λόγω εξαντλητικών ωραρίων στη δουλειά, κακής διατροφής ή άλλων καταστάσεων.


 Πως φτάνουμε σε μια αξιόπιστη διάγνωση εγκυμοσύνης;;;


Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), αποτελεί τη βάση της εργαστηριακής διάγνωσης της εγκυμοσύνης. Είναι μια ορμόνη που αρχίζει να παράγεται περίπου από  την 6η ημέρα μετά την γονιμοποίηση και αυξάνεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο έγκυρος διαγνωστικός δείκτης της κύησης.


Απόλυτα σίγουρη είναι φυσικά η διάγνωση της κύησης όταν το έμβρυο μεγαλώσει αρκετά και είναι πλέον ορατό με το υπερηχογράφημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μέλλουσες μαμάδες δεν πρέπει να ανησυχούν και να πανικοβάλλονται, καθώς στην αρχή της εγκυμοσύνης φαίνεται μόνο ο σάκος της κύησης, χωρίς να είναι ορατό το έμβρυο μέσα σε αυτή, γεγονός που θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.


Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η διάγνωση της εγκυμοσύνης πρέπει να βασίζεται σε εξετάσεις, που να δίνουν ένα σίγουρο και αξιόπιστο αποτέλεσμα. Τα πιθανά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να ενθουσιάσουν ή να πανικοβάλλουν  άδικα τη γυναίκα και για αυτό δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο σε αυτά. Με τη σωστή καθοδήγηση από γυναικολόγο και τις σωστές εξετάσεις μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη διάγνωση, χωρίς να αναστατώνουμε άσκοπα τη ζωή της γυναίκας και του συγγενικού περιβάλλοντος της.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X