Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σημαντικό τεστ για τον Ρέντσι οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία
Σημαντικό τεστ για τον Ρέντσι οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία  thumbnail

Σημαντικό τεστ για τον Ρέντσι οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία


Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί περίπου 23 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι για τις εκλογές σε επτά από τις συνολικά 20 περιφέρειες. O πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι γνωρίζει ότι οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) δεν θα καταγράψουν μεν τον θρίαμβο των ευρωεκλογών -την πρώτη, έμμεση, «νομιμοποίηση» στον νέο πρωθυπουργό- αλλά περιμένει ότι το PD θα παραμείνει στην κορυφή χωρίς σημαντική υποχώρηση δυνάμεων.


Στις κάλπες κρίνονται οι ηγεσίες των περιφερειών Λιγουρία, Βένετο, Τοσκάνη, Ούμπρια, Μάρκε, Καμπάνια και Πούλια. Από αυτές, σήμερα η κεντροαριστερά ελέγχει πέντε και η κεντροδεξιά δύο (Βένετο και Καμπάνια).


Η κάλπη θα δείξει πού βρίσκονται οι δυνάμεις στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια: Θα μετρήσουν τη δύναμη της κεντροδεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι -ο οποίος έχει συμμαχήσει σε ορισμένες από τις περιφέρειες με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά- αλλά και τις δυνάμεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και εάν η ορμή του έχει «ξεφουσκώσει», έστω κι αν εμφανίζεται δεύτερο στην προτίμηση των Ιταλών.


Όσον αφορά όμως την ίδια την κυβέρνηση, οι κάλπες θα δείξουν το κλίμα απέναντι στον πρωθυπουργό που έχει παρουσιάσει ατζέντα μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξυγίανση του οικονομικού τοπίου στη χώρα. Δευτερευόντως επίσης, σε ορισμένες μάχες αναμένεται να δοθεί και μία εικόνα των συσχετισμών εντός του κυβερνώνοντος κόμματος, με υποψηφίους της «αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να κατεβαίνουν απέναντι σε υποψήφιους του PD.  


Ο ίδιος ο Ρέντσι πάντως φρόντισε να επισημάνει τα όρια «ερμηνείας» της κάλπης: «Οι τοπικές εκλογές έχουν τοπική αξία» τόνισε το Σάββατο, «εάν κάνουμε κάθε κάλπη δημοσκόπηση για την αποδοχή της κυβέρνησης θα καταλήξουμε, με παράδειγμα τις ευρωεκλογές, να στέλνουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι του αρχηγού της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης».


Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, οι προηγούμενες ευρωεκλογές, ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ για τον ιταλό πρωθυπουργό. Οι δυνάμεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και των συμμάχων είχαν βρεθεί στο 41%  και έδωσαν έτσι την πρώτη ισχυρή νομιμοποίηση λαϊκής ψήφου στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε ανέβει στην πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Λέτα. 


Στην κάλπη των επτά περιφερειών, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς εμφανίζονται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα, που κρίνονται ικανοποιητικά. Αν όμως τα ποσοστά τους μειωθούν σημαντικά (κάτω από το 35%), η κάλπη θα ληφθεί ως προειδοποίηση για το PD. 


Τα προγνωστικά δίνουν δύο σχεδόν «σίγουρες» περιφέρειες (Τοσκάνη και Μάρκε) στην κεντροαριστερά, μία (Βένετο) στην δεξιά, και καλές πιθανότητες για το PD σε Ούμπρια και Πούλια. 


Ανοικτές θεωρούνται η Λιγουρία και η Καμπάνια. Η ισορροπία μεταξύ των περιφερειών θα είναι το δεύτερο μέτρο της δύναμης των δύο στρατοπέδων.


Η Λιγκουρία έχει επίσης σημασία επειδή, εκτός από πολυπληθέστερη των υπόλοιπων, η υποψήφια με το PD του Ρέντσι, η Ραφαέλα Πάιτα, δεν αναμετράται μόνο με τον Τζοβάνι Τότι της κεντροδεξιάς αλλά και με τον Λούκα Παστορίνο της λεγόμενης «αριστερής αντιπολίτευσης» στο κυβερνών κόμμα.


hotdoc


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X