Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Ελληνικός και στιγμιαίος καφές: νικητής στη μάχη των αντιοξειδωτικών!
Ελληνικός και στιγμιαίος καφές: νικητής στη μάχη των αντιοξειδωτικών!  thumbnail

Ελληνικός και στιγμιαίος καφές: νικητής στη μάχη των αντιοξειδωτικών!

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν, προς το χειρότερο δυστυχώς…Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας διογκώνονται μέρα με τη μέρα.

Tο αποτέλεσμα; Η εξωτερική και εσωτερική μας υγεία να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τι χρειαζόμαστε; Έναν ισχυρό κοινό σύμμαχο απέναντι στο γήρας και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, ιδίως αυτή την εποχή που το ραντεβού με την παραλία είναι άμεσο επιβάλλοντας τη διατήρηση ενός υγιούς και νέου δέρματος που θα αντιμετωπίσει τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
 

Πού θα τον βρείτε; Η λύση είναι στο ποτήρι σας! Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση καφέ είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Η τακτική κατανάλωση ελληνικού και στιγμιαίου καφέ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην απώλεια βάρους, αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.


Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται έντονα σε πληθώρα μελετών τα τελευταία χρόνια, ο καφές μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιοξειδωτικό, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Αντιοξειδωτικά… μια λέξη, πολλά οφέλη!

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής έχουν συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής στον οργανισμό μας, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο σώμα από διάφορους παράγοντες και οδηγούν στη βλάβη διαφόρων κυττάρων, ιστών αλλά και οργάνων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στους σκουρόχρωμους κόκκους καφέ είναι αποτέλεσμα του ψησίματος των πράσινων κόκκων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ενώ, λοιπόν, παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι οι αντιοξειδωτικές ικανότητες του καφέ μπορούν να αποδοθούν κυρίως στην καφεΐνη ή στο χλωρογενικό οξύ που βρίσκεται στους πράσινους κόκκους του καφέ, τώρα φαίνεται ότι το καβούρδισμα των πράσινων κόκκων και η απόκτηση του τελικού καφέ χρώματος των κόκκων οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των μελανοϊδινών που δίνουν το τελικό σκούρο χρώμα.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η κατανάλωση τόσο ελληνικού όσο και στιγμιαίου καφέ είτε αυτή είναι στη δουλειά, είτε στην παραλία κάτω από μια ομπρέλα μπορεί να προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία καθώς προέρχονται από καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι 1 μερίδα στιγμιαίου καφέ (2γρ.) και 1 μερίδα διπλού ελληνικού καφέ (10γρ./100mL) περιέχουν, αντίστοιχα, 430mg και 483mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Καταναλώνοντας, λοιπόν, καθημερινά τον αγαπημένο μας καφέ, το μέλλον προβλέπεται… ισχυρά αντιοξειδωτικό!


Πηγές:

Troup GJ, Navarini L, Liverani FS, Drew SC. Stable radical content and anti radical activity of roasted Arabica coffee: from in-tact bean tocoffee brew. PLoS One. 2015 Apr 9;10(4):e0122834.

Yazheng Liu Υ, Kitts DD. Confirmation that the Maillard reaction is the principle contributor to the antioxidant capacity of coffee brews. Food Res Int. 2011 vol. 44, no. 8, pp. 2418-2424.

nutrimed.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X