Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / FT: Τι «έπεσε» στο τραπέζι στη σύνοδο του Βερολίνου
FT: Τι «έπεσε» στο τραπέζι στη σύνοδο του Βερολίνου  thumbnail

FT: Τι "έπεσε" στο τραπέζι στη σύνοδο του Βερολίνου


"Μαφιόζικες" κινήσεις και κομψές εκφράσεις… διάψευσης πάνε μαζί στο παιχνίδι του εκβιασμού, "αγκαζέ" με τα τελεσίγραφα. Οι δανειστές αγριεύουν σε πολιτικό επίπεδο πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, αφήνει να εννοηθεί δημοσίευμα στους Financial Times (FT), όπως περιγράφουν τις εξελίξεις με τον τρόπο τους ρεπόρτερ και αρθρογράφοι της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.


Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναέρει: Η έκτακτη σύσκεψη έρχεται εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και εντάσεων μεταξύ των πιστωτών, που δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία και ταχεία έξοδο από την ευρωζώνη.


Κατά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των πιστωτών, και αυτή η σύσκεψη στόχο είχε να επιχειρηθεί να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά. Το ΔΝΤ τηρεί σκληρή γραμμή, σεβόμενο τους δικούς του κανόνες δανεισμού και κατόπιν πιέσεων από άλλες χώρες του κόσμου, που λένε πως η Αθήνα ήδη απολαμβάνει μιας πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναιόδωροι όροι για την Αθήνα διότι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα το να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη – ένα σύμβολο κλειδί για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ΕΚΤ και αυτή θέλει να διατηρηθεί ανέπαφη η νομισματική ένωση, φοβάται όμως ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της αν επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο της ως κεντρικής τράπεζας.


Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από την πλευρά των πιστωτών, οι συζητήσεις στο Βερολίνο επικεντρώνονται σε ένα τεχνικό κείμενο που έχει προετοιμάσει η Κομισιόν, το οποίο όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιήσουν σε μια προσπάθεια να βρουν ανταλλάγματα που θα είναι αποδεκτά από όλους τους πιστωτές.
Οι αξιωματούχοι επιμένουν πως αν προκύψει συμβιβασμός, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο για την Αθήνα, αλλά ως ένα περίγραμμα που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα για μια «γρήγορη αντίδραση».


Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν υπάρχουν νέες υποχωρήσεις έναντι της Αθήνας στο έγγραφο της Κομισιόν, αλλά στόχος είναι να διευκρινιστούν οι βασικές αρχές που χρειάζονται οι πιστωτές ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης από καιρό υποστηρίζει πως η Αθήνα αποδέχεται το 70% του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης και οι πιστωτές ελπίζουν πως ο συμβιβασμός στον οποίο καταλήγουν στο Βερολίνο μπορεί να λειτουργήσει έως το 70% που μπορούν να αποδεχθούν ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας.


Σημείωσε πως η τελική στάση των πιστωτών ίσως χρειαστεί να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, όμως πρόθεσή τους είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Μετά τη λήξη της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Α. Μέρκελ, ο Φρ. Ολάντ, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ και η Κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν πως οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα πρέπει να ενταθούν.


Η Αθήνα αντιμετωπίζει έναν κρίσιμο μήνα, αφού τον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η σύσκεψη του Βερολίνου έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης (που προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δανείου) και των πιστωτών (την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).
Αν και η Αθήνα κατά καιρούς διατείνεται πως είναι ορατή μια συμφωνία, οι πιστωτές επιμένουν πως υπάρχει λίγη πρόοδος μετά από μήνες συζητήσεων – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και η Κριστίν Λαγκάρντ έλεγε την περασμένη εβδομάδα πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πιθανότητα.


Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να απέχουν ως προς το πόσο πολύ θα πρέπει να στύψει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει τον τρέχοντα διακανονισμό με τους πιστωτές, που περιλαμβάνει στόχο 4,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Αθήνα θέλει το ποσοστό να είναι πιο κοντά στο 1%. Οι πιστωτές ίσως είναι πρόθυμοι να υπάρξει μείωση, όχι όμως τόσο μεγάλη.


Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι επίσης διχασμένοι σε βασικά ζητήματα όπως τα αιτήματα των πιστωτών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και στα μισθολόγια του δημοσίου και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.


Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έχουν στηρίξει τον Β. Σόιμπλε στη διατήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας. Στο περιθώριο, ο Μισέλ Σαπέν υπήρξε λίγο πιο ευέλικτος απ' όσο ο Γερμανός ομόλογός του.


Η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης, η Α. Μέρκελ, έχει τηρήσει σε μεγάλο βαθμό δική της στάση. Συμμερίζεται την προσήλωση του Β. Σόιμπλε στη δημοσιονομική σύνεση, όμως δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή ενότητα σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η ουκρανική κρίση και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή.
Αν πιέζει τώρα για συμβιβασμό, είναι πιθανό πως η ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέα οικονομική υποχώρηση και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό κανάλι δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο ESM.


Σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν οι πιστωτές συμφωνήσουν να αφήσουν την Αθήνα να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, θα πρέπει και πάλι να λάβει σημαντικά νέα μέτρα, αφού με τις τρέχουσες προβλέψεις η Ελλάδα οδεύει προς έλλειμμα.
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν στον στόχο για το μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα. Αν και είναι απίθανο το πλεόνασμα αυτό να είναι τόσο υψηλό όσο το 4,5% που απαιτείται από το τρέχον πρόγραμμα, θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3,5% – μέγεθος σημαντικά υψηλότερο από το επίπεδο που επιθυμεί η Αθήνα.


kontranews.gr 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X