Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ωράριο καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης
Ωράριο καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης thumbnail

Ωράριο καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης

Ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο ετοιμάζει ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, ο οποίος σχεδιάζει κάπνισμα με… ωράριο σε δημόσιους κλειστούς χώρους, εστιατόρια και κέντρα.


Σε μια προσπάθεια που φαίνεται πως στοχεύει στην εφαρμογή μιας κάποιας απαγόρευσης, χωρίς να δυσαρεστήσει την πολυπληθή ομάδα των  Ελλήνων καπνιστών, ο κ. Μπασκόζος προσανατολίζεται σε εφαρμογή νέου αντικαπνιστικού νόμου όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ώρες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του στην Ημερησία. 


Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο Γ.Γ., από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, δήλωνε υπέρμαχος της απαγόρευσης του καπνίσματος και αποφασισμένος να “κόψει το τσιγάρο στους Έλληνες”, αλλά μάλλον διαπίστωσε πως πρέπει να βρεθεί ένας έμμεσος τρόπος…


Η συγκεκριμένη ιδέα, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), που θέτει ένα απλό αλλά βασικό ερώτημα: «Κάπνισμα με ωράριο ή προάσπιση της δημόσιας υγείας;».


Όπως εξηγούν, μια τέτοια πρακτική «ωραρίου» αντιτίθεται, αφενός, με το γράμμα του υπάρχοντος Αντικαπνιστικού Νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση καπνού στους κλειστούς δημόσιους χώρους και, αφετέρου, αντιβαίνει και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς/δημόσιους χώρους.


Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος φαίνεται να κινείται σε σαφώς αντίθετη κατεύθυνση από τον Υπουργό του Π. Κουρουμπλή, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχε δημοσίως υποστηρίξει ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων αντικαπνιστικός νόμος με την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, προς όφελος όλων αλλά και των οικονομικών της υγείας.


«Τελικά, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους; Θα ακολουθήσει το Υπουργείο την εφαρμογή του Νόμου υπό προϋποθέσεις, θα ακολουθήσει μια πολιτική εφαρμογής με πολλά παραθυράκια του νόμου, θα επιστρέψουμε και πάλι σε συνήθειες προ του 2008; Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες του Υπουργείου τις τρομακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στο σύστημα υγείας», τονίζει η ΕΚΕ, που υπενθυμίζει πως στηρίζει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους  χώρους όλη την ημέρα.


«Είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού ο πολίτης να μην είναι αναγκασμένος να εισπνέει τον καπνό και τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει. Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της Πολιτείας και περιμένουμε την άρση των εξαγγελιών του Γ. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας», καταλήγουν οι Έλληνες καρδιολόγοι.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X