Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Πρωτοποριακή τεχνική για τον καρκίνο του παγκρέατος
Πρωτοποριακή τεχνική για τον καρκίνο του παγκρέατος thumbnail

Πρωτοποριακή τεχνική για τον καρκίνο του παγκρέατος

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δημιουργεί η εφαρμογή μιας πρωτοπόρου και επαναστατικής χειρουργικής τεχνικής. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής δίνει τη δυνατότητα να αφαιρούνται, σε ορισμένους ασθενείς, οι μέχρι σήμερα «ανεγχείρητοι καρκινικοί όγκοι» και να επιμηκύνεται το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Μάλιστα η νέα επαναστατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμοζόταν σε 10 μόλις κέντρα του εξωτερικού (7 στις ΗΠΑ και 3 στην Ευρώπη), τώρα εφαρμόζεται και στη χώρα μας από Έλληνα χειρουργό. «Πράγματι εφαρμόζουμε τη νέα χειρουργική τεχνική και στην Ελλάδα, με άριστα αποτελέσματα», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής της «Mayo Clinic», κ. Γρηγόρης Τσιώτος.
Όπως εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας – που έχει συμπληρώσει οκταετή θητεία στην παγκοσμίου φήμης αμερικανική κλινική «Mayo Clinic» – μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο καρκίνος του παγκρέατος, που επεκτείνεται στην πυλαία φλέβα, θεωρούνταν μη χειρουργήσιμος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο χωρίς να έχουν χειρουργηθεί.


Η νέα επαναστατική χειρουργική τεχνική άνοιξε τον δρόμο ώστε, σήμερα, πολλοί όγκοι στο πάγκρεας, που θεωρούνταν από πολλούς χειρουργούς «ανεγχείρητοι», να είναι πλέον εγχειρήσιμοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της επαναστατικής χειρουργικής τεχνικής είναι μια πρόσφατη περίπτωση ενός 65χρόνου Έλληνα που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος διηθούσε την πυλαία φλέβα, όπως φάνηκε στην αξονική και μαγνητική τομογραφία. Ο ασθενής αυτός με τις εξετάσεις του περιπλανήθηκε σε πολλά νοσοκομεία και χειρουργικές κλινικές, αλλά όλοι οι χειρουργοί θεωρούσαν τον όγκο του ανεγχείρητο.


«Πράγματι μέχρι και σήμερα, όταν ο όγκος έχει κάνει διήθηση την πυλαία φλέβα ή την άνω μεσεντέριο φλέβα, γενικά οι χειρουργοί τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό  θεωρούν την περίπτωση ανεγχείρητη», τονίζει ο κ. Τσιώτος και συμπληρώνει: « Η διήθηση της πυλαίας φλέβας είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι όγκοι του παγκρέατος κρίνονται ανεγχείρητοι».
Στην περίπτωση του 65χρονου Έλληνα ασθενή, ο κ. Τσιώτος και η ομάδα του αφαίρεσαν την κεφαλή του παγκρέατος (εγχείρηση Whipple) μαζί με το διηθημένο τμήμα της πυλαίας φλέβας. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, αντικατέστησε την πυλαία φλέβα με άλλη φλέβα του ίδιου του ασθενή. Έτσι, ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοσχερώς και ο ασθενής ελευθερώθηκε από τη νόσο.
Την επαναστατική χειρουργική τεχνική ο κ. Τσιώτος και η ομάδα του έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα σε 14 ασθενείς στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X