Επιστολή-ταφόπλακα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ!

 
Ραγδαίες (και ενδεχομένως δραματικές) εξελίξεις φέρνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η προκλητική επιστολή-τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν στις Ομοσπονδίες της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας, της FYROM και του Μαυροβουνίου.
Η FIBA ούτε λίγο ούτε πολύ καθιστά σαφές ότι οι ομάδες, οι παίκτες, οι προπονητές και οι διαιτητές της ανήκουν και δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις που η ίδια δεν εγκρίνει. Η προειδοποίηση αφορά αρχικώς στην Αδριατική Λίγκα και μεσοπρόθεσμα στην Ευρωλίγκα, προκειμένου να την φθείρει εκ των έσω από τη στιγμή που βλέπει ότι ούτε οι σύλλογοι, ούτε οι εθνικές λίγκες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της για τη νέα διοργάνωση υπό την αιγίδα της.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία μάλιστα δεν μένει εκεί. Απειλεί τις Ομοσπονδίες ότι όποια δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις-διαταγές θα αποβληθεί από τις διοργανώσεις του καλοκαιριού (Ευρωμπάσκετ). Για την Κροατία μάλιστα το προχωράει ακόμα περισσότερο και με email καθιστά σαφές ότι εάν πάει κόντρα θα της αφαιρέσει τη συν-διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου. Φήμες μάλιστα λένε ότι θα αναθέσει και τον όμιλο του Ζάγκρεμπ (στον οποίον συμμετέχει η χώρα μας)  στην Γαλλία, ενώ «έπαιξε» σκέψη και για την Ελλάδα, αν και αυτό ελλείψει χρημάτων μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και από μόνο του αποδομεί την απειλή.
Είναι άξιο απορίας πάντως πως θα καταφέρει να διοργανώσει Ευρωμπάσκετ αν μήνα Ιούνιο αποφασίσει να αποβάλει ομάδες και να αλλάξει διοργανώτρια.
Προφανώς, σε ένα μήνα που θα δηλωθούν οι συμμετοχές στη Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς θα υπάρξουν ηλεκτρονικά ραβασάκια ωμής απειλής και στις άλλες Ομοσπονδίες.
Το θέμα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις Ομοσπονδίες , στις τάξεις των οποίων υπάρχουν και οι δυο τάσσεις, της συμμόρφωσης ή της ρήξης. Το βέβαιο είναι ότι η FIBA λειτουργεί διχαστικά σε ένα πεδίο που σαφέστατα δεν το αντέχει. Εάν και η δυο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους το μόνο βέβαιο είναι ότι ρίχνουν ταφόπλακα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που δεν αντέχει ρήξεις και διάσπαση.
 

Σχετικά άρθρα