Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Όταν το καθημερινό άγχος προκαλεί ταχυπαλμίες
Όταν το καθημερινό άγχος προκαλεί ταχυπαλμίες  thumbnail

Γιώτα, 22 ετών

Όταν το καθημερινό άγχος προκαλεί ταχυπαλμίες

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Γεια σας. Είμαι 19 χρονών και αντιμετωπιζω ενα πρόβλημα. Κάνω πρακτική σε νοσοκομείο μισό χρόνο περίπου λόγω της σχολής μου και όταν πρέπει να κάνω κάτι με την επίβλεψη κάποιας εκπαιδεύτριας αρχίζω και έχω πολύ άγχος συνοδευόμενο με τρέμουλο ταχυπαλμία και ταχυκαρδία. Βεβαια αυτο με πιάνει συνηθως οταν επιβλέπομαι από κάποιον που ειναι πιο αυστηρός και αγχώδης. Γενικα δεν το παθαίνω πουθενά αλλού αυτό και ειμαι πολυ κοινωνική και ομιλητική δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Σίγουρα με εμποδιζει να κανω τη δουλειά μου…Ευχαριστώ πολύ. 


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.


 Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Αυτά που περιγράφετε μοιάζουν με συμπτώματα άγχους. Είναι πολύ βοηθητικό πως έχετε εντοπίσει πότε σας πιάνουν. Το γεγονός λοιπόν πως τα εντοπίσατε παρουσία ενός επιβλέποντα και δη που αγχώνεται, δηλαδή νιώθει το ίδιο συναίσθημα με σας εγείρει κάποιες ερωτήσεις: Μήπως νιώθετε πως πρέπει να είστε τέλεια; Να μην κάνετε λάθη; Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θυμηθείτε πως βρίσκεστε εκεί για να μάθετε, πράγμα που επιτρέπει στο ρόλο σας τα λάθη ακριβώς γι'αυτό το λόγο: Για να μάθετε το επάγγελμά σας καλά και στην πράξη. Μήπως φοβάστε την παρατήρηση; Πληγώνεστε με τις υποδείξεις; Τότε σημαίνει πως είστε αρκετά ευαίσθητη σ'αυτές πράγμα που με τη σειρά του ίσως δείχνει πως είστε αρκετά αυστηρή με τον εαυτό σας και δεν του επιτρέπετε εύκολα τα λάθη. Όμως θυμηθείτε: Από τα λάθη θα μάθετε. Είναι λοιπόν δικαιολογημένο το άγχος των ανθρώπων που σας επιβλέπουν εφόσον αυτοί κατά κανόνα "χρεώνονται" τα λάθη των μαθητευόμενων εν γένει αλλά για σας είναι σημαντικό να νιώσετε πως μέσα απ' αυτη τη διαδικασία μπορείτε να μάθετε. Αλλιώς το όλο εγχείρημα χάνει το νόημά του. Αν κάποιος επόπτης που σας επιβλέπει είναι υπερβολικός και έντονος στο ύφος τότε αυτό είναι πρόβλημα μάλλον του χαρακτήρα του παρά ένδειξη ότι κάνατε "τόσο μεγάλο σφάλμα".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X