Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Guardian: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας
Guardian: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας thumbnail

Guardian: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας


Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η απομείωσή του το πιο πιθανό σενάριο που ακολουθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Αθήνας-πιστωτών. Αυτό επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα του Guardian που υπογράφει ο Nils Pratley.


Μονόδρομος η διαγραφή του ελληνικού χρέους εκτιμά οικονομικός αναλυτής του Guardian, καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν»Ο οικονομικός αναλυτής δίνει έμφαση στα δημοσιονομικά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως το υπέρογκο χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να βάζουν σε δεύτερη μοίρα αυτό το ζήτημα, καθώς «οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν και τελειώνουν στους όρους για την αποδέσμευση της εναπομείνασας δόσης, ύψους 7,2 δις ευρώ προς την Ελλάδα».


«Οποιαδήποτε συμφωνία, πιθανή ή μη, "μαγειρεύεται" για την Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να θυμόμαστε: τα δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σε 320 δισ. ευρώ (περίπου 180% του ΑΕΠ) και είναι μη βιώσιμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η διαγραφή θα γίνει (μελλοντικά), ωστόσο δεν θα αποτελεί μέρος της παρούσας συμφωνίας», επισημαίνει ο Nils Pratley.


Η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει πολύ από ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει την ανάπτυξη.


«Φυσικά, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι κομβικές για τον καθορισμό του πλαισίου πάνω στο οποίο θα δομηθεί ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης (30 – 50 δισ. ευρώ). Ακόμα όμως και αν επιτευχθεί συμφωνία στα κεντρικά ζητήματα της παρούσας ατζέντας (πρωτογενή πλεονάσματα, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις), χρειάζεται υπερβολική αισιοδοξία για να πιστέψει κάποιος ότι τα δημοσιονομικά θα μπουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα.


«Είναι κάτι εύκολο να ξεχαστεί καθώς το "ευρω-τσίρκο" μετακινείται μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου, Βρυξελλών και Ρίγας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» προσθέτει ο Nils Pratley.


www.madata.gr


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X