Αρχική / Υγεία / Χειρουργική / Νέα επιτυχία στη ρομποτική αποκατάσταση κήλης
Νέα επιτυχία στη ρομποτική αποκατάσταση κήλης thumbnail

Νέα επιτυχία στη ρομποτική αποκατάσταση κήλης

Να πώς η τεχνολογία αιχμής στα χέρια ενός πρωτοπόρου κι έμπειρου χειρουργού, γίνεται αντικείμενο συζήτησης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.


Ο λόγος για τη ρομποτική αποκατάσταση με πλέγμα της βουβωνοκήλης και τη ρομποτική αποκατάσταση με πλέγμα της κήλης των αθλητών, των δύο τεχνικών που εφαρμόζει με επιτυχία ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης και οι οποίες κατέπληξαν το ακροατήριο στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής Κήλης Κοιλιακού Τοιχώματος, που έγινε στο Μιλάνο τον περασμένο Απρίλη (25-29/4/2015).


Ο διεθνούς φήμης Έλληνας χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS – Καθηγητής Χειρουργικής του Ohio State University, Διευθυντής της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – προσκεκλημένος από την Intuitive Surgical που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των ρομποτικών συστημάτων da Vinci, μίλησε σε ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του συνεδρίου.


Ο ίδιος λέει στο Virus:


«Έγινε μία πρόσκληση σε 4 χειρουργούς – 2 Αμερικανούς, 1 Βραζιλιάνο και σε εμένα από την Ευρώπη – για να μιλήσουμε για τη ρομποτική μας εμπειρία στη χειρουργική της κήλης, παρουσία όλων των επιστημονικών εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο. Το δικό μου θέμα ήταν η ρομποτική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με πλέγμα και κατ’ επέκταση και της κήλης των αθλητών με πλέγμα. Αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα διότι μας δόθηκε η εταιρεία να δείξουμε τις τεχνικές που εφαρμόζει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εδώ και αρκετά χρόνια. Πώς, δηλαδή, όταν υπάρχει βουβωνοκήλη δεν χρειάζεται να ανοίξουμε τους μυς, δεν χρειάζεται να κάνουμε τομή στο δέρμα αλλά μπαίνουμε με μικροτομές των 5 χιλιοστών όπως είναι λαπαροσκοπικές και οι ρομποτικές τομές, έτσι ώστε να διευκολύνεται η τοποθέτηση μεγαλύτερου πλέγματος που διασφαλίζει καλύτερα τον ασθενή ότι δεν θα ξανακάνει κήλη στο μέλλον και να μην έχει και πόνο μετά το χειρουργείο. Χειρουργήθηκε δηλαδή κάποιος σήμερα με δύο κήλες, μία αριστερή και μία δεξιά, αύριο πρωί θα είναι σπίτι του, θα μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο, δεν θα έχει την ανάγκη να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι για να συνέλθει από τους πόνους μιας ανοιχτής επέμβασης. Όλα αυτά έχουν αλλάξει πάρα πολύ την προσέγγιση της κήλης».


Η ομιλία του Δρ Κωνσταντινίδη περιείχε πλήθος videos με τις δικές του τεχνικές, αποτέλεσμα της τεράστιας εμπειρίας και της εφευρετικότητας του, αποσπώντας άριστες κριτικές και άπειρες προσκλήσεις για ζωντανή μετάδοση επεμβάσεών του σε πολλά επόμενα διεθνή συνέδρια.


Ο καθηγητής επισημαίνει σχετικά:


«Τα τελευταία περίπου 25 χρόνια λειτουργώ λαπαροσκοπικά, τα τελευταία 9 χρόνια ρομποτικά. Η εμπειρία μου στη λαπαροσκοπική και ρομποτική αποκατάσταση κήλης τα τελευταία χρόνια που είμαι στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ξεπερνάει τα 4.000 περιστατικά. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός όπως καταλαβαίνετε, που μου επιτρέπει να είμαι και προσκεκλημένος σε διάφορα συνέδρια, να παρουσιάζω τις τεχνικές μου, να μιλώ, να δείχνω, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έρχεται μεγάλος αριθμός χειρουργών από πάρα πολλά μέρη του κόσμου και παρακολουθεί τις επεμβάσεις αυτές, εδώ σε εμάς. Και φυσικά οι Έλληνες ειδικευόμενοι, φοιτητές, χειρουργοί, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις τεχνικές, κάτι που είναι τιμή για εμένα και την ομάδα μου να μπορούμε να παρέχουμε τεχνογνωσία αν και είμαστε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».


Στην ερώτηση του Virus για το μέλλον των συγκεκριμένων επεμβάσεων στην Ελλάδα, ο Δρ Κωνσταντινίδης υπερασπίζεται με πάθος τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική τεχνολογία.


«Η άποψή μου – που είναι εκφρασμένη και από πάρα πολλούς άλλους συναδέλφους μου διεθνώς – είναι ότι η βουβωνοκήλη επί παραδείγματι όπως και οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος έχουν άριστο αποτέλεσμα όταν γίνονται λαπαροσκοπικά. Αυτό πια είναι τεκμηριωμένο. Δεν καταργούμε την ανοιχτή χειρουργική αλλά την εφαρμόζουμε πάρα πολύ σπάνια σε κάποιες περιπτώσεις. Εφόσον η λαπαροσκοπική έχει αντικαταστήσει την ανοιχτή επέμβαση κι εφόσον η ρομποτική θα αντικαταστήσει τη λαπαροσκοπική στο μέλλον, διότι θα βλέπουμε καλύτερα κι αφού έχουμε τόσες δυνατότητες να κάνουμε καλύτερη ραφή κτλ, όλο αυτό σημαίνει ότι εν καιρώ, η τεχνολογία που θα είναι στα χέρια μας κι εξελίσσεται, θα μας επιτρέπει να είμαστε καλύτεροι χειρουργοί με καλύτερα εργαλεία στα χέρια μας. Αυτό αλλάζει. Αναπαράγουμε την επέμβαση που πρέπει με καλύτερες τεχνικές, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα εργαλεία που αυτή τη στιγμή λέγονται ρομποτικά εργαλεία» καταλήγει ο καθηγητής.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X