Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Όνειρα: Δείχνουν ακόμα και τις ερωτικές μας επιθυμίες;
Όνειρα: Δείχνουν ακόμα και τις ερωτικές μας επιθυμίες;  thumbnail

Όνειρα: Δείχνουν ακόμα και τις ερωτικές μας επιθυμίες;

Τα όνειρα περιγράφονται ως βιώματα μιας σειράς οπτικών εικόνων, ήχων, σκέψεων, συναισθημάτων ή άλλων αισθήσεων που συνθέτουν μια φαινομενικά ασύνδετη ιστορία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τον πατέρα της Ψυχανάλυσης, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τα όνειρα αποτελούν τη βασιλική οδό προς το ασυνείδητο (the royal road to the unconscious").


Από την ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Μυρσίνη Κωστοπούλου 


To ασυνείδητο αποτελεί ένα βασικό ψυχικό υπόστρωμα το οποίο διαμορφώνει τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία των ονείρων θεωρεί ότι τα όνειρα αναδύονται από το ασυνείδητο, είναι δηλαδή πέρα από το συνειδητό έλεγχο του ατόμου που τα βιώνει, και εκφράζουν την εκπλήρωση μιας ασυνείδητης επιθυμίας. Η έκφραση της επιθυμίας λογοκρίνεται από το άτομο προτού προλάβει να αγγίξει τη συνείδησή του και αλλοιώνεται με διάφορους μηχανισμούς, όπως είναι η χρήση συμβόλων μέσα στο περιεχόμενο του ονείρου. Π.χ., ο φαλλός (phallus) μπορεί να συμβολοποιείται μέσα από μακρόστενα αντικείμενα, όπως είναι τα βουνά, οι ομπρέλες, τα μαχαίρια κ.λπ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Φρόιντ είναι Η ερμηνεία των ονείρων (1899).


Στην κατανόηση, στην ερμηνεία και στην αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποσκοπεί θεραπευτικά η Ψυχανάλυση, μια τεχνική της οποίας είναι η (ερμηνεία των ονείρων" που αναλύει τη συμβολική γλώσσα με την οποία το όνειρο μιλά". Η ερμηνεία του περιεχομένου των ονείρων και των συμβολικών στοιχείων τους διαφωτίζει βαθιά ριζωμένες φαντασιώσεις, επιθυμίες και συγκρούσεις του Θεραπευόμενου και μαζί με μια άλλων ψυχαναλυτικών τεχνικών (π.χ., τον ελεύθερο συνειρμό, τη μεταβίβαση) συνθέτει την πορεία μιας ψυχαναλυτικής παρέμβασης.


Καθότι τα όνειρα αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι του εαυτού μας, οφείλουμε να σεβαστούμε το περιεχόμενό τους και τη σημαντικότητά τους. Άλλωστε, επειδή ζούμε μια λογοκριμένη ζωή, τα όνειρα είναι ο μόνος αληθινός και ελεύθερος τρόπος να αποκαλύπτουμε αυτό που βγαίνει αβίαστα μέσα από το ασυνείδητό μας. Το να σκεφτόμαστε και να γράφουμε τα όνειρά μας μπορεί να μας βοηθήσει ερασιτεχνικά να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με διάφορες ανησυχίες, φόβους ή προβλήματα που αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας. Αν και σε καμία περίπτωση η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βάθος που μια Ψυχανάλυση μπορεί να επιτύχει, ωστόσο μπορεί να μας φέρει σε βαθύτερη επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας – Εκδόσεις Καστανιώτη 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X