Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκληρή μάχη 5 ωρών έδωσε ο Αλέξης με τα γεράκια των Βρυξελλών
Σκληρή μάχη 5 ωρών έδωσε ο Αλέξης με τα γεράκια των Βρυξελλών  thumbnail

Σκληρή μάχη 5 ωρών έδωσε ο Αλέξης με τα γεράκια των Βρυξελλών


Σκληρη μαχη με τα γεράκια της διεθνούς τοκογλυφίας έδωσε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος σθεναρά τα δίκαια του λαού και του έθνους.


Στη διάρκεια της καθοριστικής για τη διαπραγμάτευση πεντάωρης συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αρνήθηκε να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές και να υπογράψει όρους για μνημονιακά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων.


Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφαίων ηγετών απαιτώντας από τους λεγόμενους εταίρους ρεαλιστικές λύσεις και απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ελληνικού λαού.


Προειδοποίησε με αυστηρό τόνο για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και υπερασπιζόμενος την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα της χώρας για αυτοδύναμη ανάπτυξη σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία που θα εγγυάται τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων.


Παγκόσμιο συναγερμό για την Ελλάδα προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με μια σειρά στρατηγικών διαπραγματευτικών κινήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα να δρομολογηθούν, έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του προέδρου Ομπάμα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κρίσιμη συνάντηση του Γιούνκερ με τον Ντάισελμπλουμ και μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ πριν την καθοριστική του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο μαραθώνιος των διεθνών επαφών του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η αγωνία σε Ευρώπη και Αμερική για την πορεία της διαπραγμάτευσης διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται πλέον σε επίπεδο κορυφαίων πολιτικών ηγετών και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια όπως επεδίωκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Καθ’ ολη τη διάρκεια των πεντάωρων διαβουλεύσεων, κυριάρχησαν πιέσεις, συζητήσεις και διλήμματα προς την ελληνική πλευρά, με τον Αλέξη Τσίπρα να προωθεί στους συνομιλητές του το κείμενο με τις προτάσεις της Αθήνας.


Δίνοντας άλλωστε τον τόνο μετά το πέρας της συνάντησης, υπογράμμισε πως  «η  μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι εκείνη της ελληνικής πλευράς». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: « Κρατώ ως θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις», για να διευκρινίσει ωστόσο ότι « Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».  Παρόλα αυτά, διαχώρισε τη στάση της Κομισιόν λέγοντας ότι «από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε μία εποικοδομητική διάθεση για κοινό τόπο», για να προαναγγείλει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.


Η δήλωση του πρωθυπουργού Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του.


Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι.


Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία.


Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.


Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.


Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική.


Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.


Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».


«Που τα βρίσκουμε και που διαφωνούμε»
Ενδεικτικό της κατάστασης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι διαπιστώνεται:


• Σύγκλιση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.


• Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το συνταξιοδοτικό, καθώς δεν επετεύχθη καμία πρόοδος.


• Μικρή πρόοδος κατεγράφη σε ΦΠΑ και φόρους.


Στο παρασκήνιο, πέρα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ελληνική αντιπροσωπεία γευμάτισε και τους συνεργάτες του, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.


Σ’ αυτό το σημείο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ έδωσε κείμενο 5 σελίδων με τις προτάσεις των Θεσμών.


Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είχε  εποπτικό ρόλο στη συνάντηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει ένα έκτακτο eurogroup.


Επιταχύνονται οι διαδικασίες
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη θεωρείται η  επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, η οποία  οφείλεται σε δύο λόγους:


• Αφενός, στα άδεια ελληνικά κρατικά ταμεία.


• Αφετέρου και σε άλλους παράγοντες όπως είναι η έντονη επιθυμία της Άνγκελα Μέρκελ να μη μονοπωλήσει το ελληνικό ζήτημα τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά πλουσιότερων κρατών της γης που με οικοδέσποινα την ίδια θα πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία στο τέλος της βδομάδας.


Το Εuroworking group «ζυγίζει» τα μέτρα
Σήμερα το απόγευμα, η Ομάδα Εργασίας του eurogroup καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει ή όχι το «πράσινο φως» για συμφωνία, έχοντας πια στο τραπέζι εκτός από την 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς και την τελική εκδοχή του κειμένου (του staff level agreement) των τριών θεσμών.


Ουσιαστικά, θα κρίνει αν υπάρχει «κοινός τόπος» μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των όσων αποφασίστηκαν στη «μίνι» σύνοδο του Βερολίνου.


Επιπλέον, από το πόσο μεγάλη είναι η σύγκληση των εμπλεκόμενων μερών θα κριθεί και το αν θα υπάρξει συμφωνία «μακράς πνοής» ή αν θα πρόκειται για μια «ολιγόμηνη λύση» που θα αφήνει τα ζητήματα-αγκάθια του συνταξιοδοτικού και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους για το Φθινόπωρο.


kontranews.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X